Twee woongebouwen in Leidschendam

42 woningen in twee appartementengebouwen: wonen in het park in Leidschendam.

Adres

Prinses Carolinalaan,
Leidschendam

Opdrachtgever

HP Beheer,
Rijswijk

Bouwmanagement

Brink Management en Advies,
Rotterdam

Aannemer

De Vries en Verburg,
Stolwijk

Fase

Technisch Ontwerp / Aanbesteding

Start bouw

2022

Ontwerp

2018 -

Herontwikkeling bedrijfslocatie

In een parkachtige setting ontwierp Bureau Kroner twee appartementengebouwen met een vriendelijke uitstraling. Het betreft de herontwikkeling van een voormalige bedrijfslocatie in de groene zone van Leidschendam-Voorburg.

Het stedenbouwkundige ontwerp is in een zorgvuldig traject met gemeente en participatie met buurtbewoners tot stand gekomen. In samenspraak zijn de uitganspunten voor het complex vastgesteld: Veel groen, weids, lichte en vriendelijke uitstraling, duurzaam in materiaal en energieconcept, met vrij zicht vanuit de woningen en vanuit de omgeving door het project heen.

Nadrukkelijk wordt ruimte gegeven aan het verbeteren en groter maken van de open groene ruimte rondom de gebouwen, die grotendeels publiek toegankelijk wordt.

Locatie

De projectlocatie ligt midden in de centrale groenzone die de Gemeente Leidschendam-Voorburg van oost naar west doorkruist.

Ter hoogte van de locatie is de zone ingeklemd tussen de grootschalige wederopbouw flats van het Prinsenhof en kleinschalige rijtjeswoningen.

Stedenbouwkundige studies

Omgevingsanalyse

De twee woongebouwen staan als losse bouwblokken in een parkachtige setting. De gebouwen vormen een evenwichtig ensemble met elkaar en reageren op de omgeving. Het lage lange gebouw langs de Noordsingel is getrapt opgebouwd als overgang tussen de eengezinswoningen op het naastgelegen kavel en het nieuwe appartementengebouw van 11 woonlagen. Het hoge woonblok ligt mooi vrij, op de hoek van de kavel en creëert daarmee rondom een vrij blikveld vanuit de woningen.

De entrees van beide gebouwen liggen aan een verhoogde daktuin; een semi-privaat entreegebied. Bewoners parkeren uit het zicht in een half verdiepte parkeergarage onder het complex. 

De vrije stedenbouwkundige compositie wordt versterkt door een bijpassende architectuur.

De gevels worden opgebouwd uit horizontale betonbanden waartussen staand metselwerk en verdiepingshoge gevelopeningen elkaar in een speels ritme afwisselen. Uiterst royale overhoekse balkons, die toegankelijk zijn via riante schuifdeuren, geven bewoners de mogelijkheid maximaal te genieten van de groene omgeving en dragen daarmee bij aan een sterke verbinding tussen binnen en buiten.

Detaillering van de gevels met groene balkons.

Voor de materialisatie is gekozen om zo veel mogelijk zachte kleuren en natuurlijke materialen toe te passen. Het palet bestaand uit een lichtgele gevelsteen, naturel hout en witte prefabbeton elementen.

Klimaatadaptatie en duurzaamheid

In het project is nadrukkelijk gekozen voor een enorme toename van onverhard gebied, dat als een algemeen toegankelijk park wordt vormgegeven. Het opvangen en afvoeren van regenwater wordt door middel van het landschap rondom de gebouwen gereguleerd.

Door het toepassen van rijk geschakeerde gras- en bloemensoorten ontstaat er een grote mate van biodiversiteit.

De verhouding van bebouwd-onbebouwd is in de loop van het ontwikkeltraject afgenomen ten gunste van open groen. Dit draagt in belangrijke mate bij aan het terugdringen van warmte-eilanden in de stad. De open groene hoofdstructuur die dwars door Leidschendam-Voorburg loopt wordt hiermee versterkt.