Twee woongebouwen in Leidschendam

42 woningen in twee appartementengebouwen: wonen in het park in Leidschendam.

Adres

Prinses Carolinalaan,
Leidschendam

Opdrachtgever

HP Beheer,
Rijswijk

Bouwmanagement

Brink Management en Advies,
Rotterdam

Fase

Technisch Ontwerp / Aanbesteding

Start bouw

2021

Ontwerp

2018 -

In een parkachtige setting ontwierp Bureau Kroner twee appartementengebouwen met een vriendelijke uitstraling.

Herontwikkeling bedrijfslocatie

Het ontwerp voor de herontwikkeling van deze voormalige bedrijfslocatie in de groene zone van Leidschendam-Voorburg is zorgvuldig onderzocht. Nadrukkelijk wordt ruimte gegeven aan het verbeteren van de open groene ruimte die grotendeels publiek toegankelijk wordt.

Door inspraakbijeenkomsten met bewoners en de projectontwikkelaar zijn de uitganspunten voor het complex vastgesteld: Veel groen, weids, duurzaam, met vrij zicht, licht, en vriendelijk.
Daarom is ervoor gekozen om de twee woongebouwen als een ensemble te ontwerpen in een parkachtige setting, waarbij de getrapte vorm van het lage gebouw zich mooi schikt
in de omgeving. De entrees liggen aan een verhoogde daktuin; een semi-privaat entreegebied ten opzichte van de omliggende openbare ruimte.

Stedenbouwkundige studies

Detaillering van de gevels met groene balkons

We zijn nu al trots op het resultaat, maar de kick komtnatuurlijk als het gebouw staat.
Als we zien dat de toekomstige bewoners hun appartement, de royale balkons en het velegroen ook echt benutten zoals wij dat al voor ons hebben gezien. En als ze merken dat ze vrijwel overal vrij zicht en eigenlijk geen directe overburen hebben. De parkeergarage kent bovendien veel natuurlijk daglicht door de wijze van ventilatie en de grote zichtopeningen in de daktuin.
Het lijkt me zelf ook een fantastische plek om te wonen en ik denk dat we een prachtige waardevermeerdering voor de buurt hebben gecreëerd. Het is echt wonen in het groen.

Mark Graafland, architect