Bureau Kroner verrast je, en heeft er plezier in

Bureau Kroner is een dynamisch architectenbureau dat een breed scala aan projecten heeft gerealiseerd.

Het bureau wordt geleid door Mark Graafland en Solita Stucken, die een flexibel en sterk team van architecten en ontwerpers aansturen. Met veel inzet en enthousiasme creëren wij meerwaarde voor onze opdrachtgevers.

Ons team

 

Kijk mee over de schouder van Bureau Kroner:

In ons Schetsblog zie je wat we deze week op onze tekentafel hebben liggen.

 

Schetsblog »

 

Bureau Kroner luistert naar je en denkt met je mee.


Meer over onze visie »

Al meer dan 20 jaar Bureau Kroner

Meer over de geschiedenis
van ons bureau

Startstipendium

Na afronding van zijn studie Bouwkunde in Delft in 1993, begon Mark Graafland zijn eigen bureau, met steun van een startstipendium van het Fonds voor de Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst.

Hij noemde zijn eenmanszaak GBAU: Graafland Bureau voor architectuur en urbanisme. Zijn eerste opdrachten bestonden uit een aantal grote particuliere opdrachten, een woningbouwproject in de Kloostertuin in Den Haag en een aantal stedenbouwkundige studies. Hij combineerde dit 5 jaar lang met een docentschap en de coördinatie van de opleiding stedenbouw aan de Hogeschool Rotterdam.

Theater En Opera

Solita Stucken volgde na haar studie Bouwkunde in Delft een tweede-faseopleiding in scenografie. Daarna werkte zij als zelfstandig theatervormgever. Van 1995 tot en met 2007 maakte zij voor verschillende theater- en operagezelschappen in Nederland en Duitsland decor- en kostuumontwerpen.

Samenwerking

Na een aantal succesvolle samenwerkingen onderling en met Buro Ovink van stedelijk ontwerper Henk Ovink, besloten Graafland, Stucken en Ovink in 2001 de drie eenmansbedrijven samen te voegen tot een ontwerpbureau met meerdere disciplines.

Dat was de start van Bureau Kroner; architectuur, urbanisme, scenografie.

Groei

Vanaf het begin is Bureau Kroner gevestigd geweest in het Oude Centrum van Den Haag; eerst in het Hoge Zand, en toen in de Spijkermakersstraat.
Daar groeide Bureau Kroner tot een team met 8 medewerkers.

Binckhorst

Toen het kantoor niet meer voldeed voor het uitbreidende team van Bureau Kroner, verhuisde het bureau naar de Binckhorst. Een leegstaande kantoorruimte tegenover de betoncentrale aan de Binckhorstlaan werd getransformeerd tot een unieke werkruimte.

Bink36

Het geheel demontabele interieur kon op 1 juli 2021 eenvoudig verhuisd worden naar onze nieuwe kantoorruimte in het gebouw van Bink36.
Daar creëerden wij opnieuw een werkomgeving die bij ons past: openheid, een actieve sfeer, en veel mogelijkheden voor samenwerking en overleg.

 

De Raad van Advies van Bureau Kroner

Bureau Kroner wordt ondersteund door een Raad van Advies, bestaande uit:

- Ingeborg Hoenders; architect, trainer
- Ruud van den Dool; fiscalist, docent en onderzoeker belastingrecht
- André Prins; facilitator en trainer leiderschapstrajecten

Wij hebben de Raad van Advies in het leven geroepen om ons scherp te houden - en de rol op zich te nemen als 'luis in de pels' van het bureau:
Om onze bedrijfsvoering kritisch te volgen en het huidige management te coachen.

Ingeborg, Ruud en André hebben ons in het verleden meerdere malen geholpen om het bureau op de kaart te zetten en hebben ons steeds gestimuleerd om na te denken hoe we dat op een goede manier kunnen doen.
In voortdurende dialoog met ons dragen zij bij aan de continuïteit van ons bureau, en houden zij ons bij de les, zowel commercieel als inhoudelijk.

"Waar komt de naam Kroner vandaan?"

Biljarten om half tien

De naam Kroner komt uit het boek 'Biljarten om half tien' van Heinrich Böll (1959).

Het boek verhaalt de geschiedenis van drie generaties architecten. De oudste van de drie vertrekt in het begin van de 20ste eeuw naar de stad om zich daar te vestigen als architect en mee te dingen naar de prijs voor de nieuwbouw van de abdij. Zijn entree in de stad begint in Cafe Kroner.

"Paprikakaas?"vroeg de kok achter het luikje. "Ja", zei de kelner, "Roomkaas met paprika." (...) het was vrijdag, 6 september 1907, en dit ontbijt was mijn eerste; tot deze dag had ik 's morgens nog nooit echte koffie bij mijn ontbijt gedronken, enkel moutkoffie, nog nooit een ei gegeten, alleen gortepap, waterbrood met boter en schijven rauwe komkommer, maar de mythe die ik wou stichten was al aan het ontstaan, was met de wedervraag van de kok "Paprikakaas?" al onderweg naar het doel waar hij bekend moest worden: bij het publiek.

 (Uit: 'Biljarten om Half Tien'; Heinrich Böll, 1959)

Extra gegevens

Bureau Kroner architecten B.V.

KvK: 74991086 te Den Haag

btw-nummer: NL8601.00.492.B01

Bureau Kroner is lid van de Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus:

website BNA »