Industrieel wonen in INK Delft

In de Spoorzone Delft heeft Bureau Kroner twee duurzame woongebouwen gerealiseerd die refereren aan het industriële karakter van de locatie.

Adres

Mercuriusweg / Industriestraat, Delft

Opdrachtgever

Van Wijnen Projectontwikkeling West, Dordrecht

Aannemer

Van Wijnen, Stolwijk

Start bouw

maart 2021

Oplevering

2022

INK is een stoer project in de Spoorzone Delft. Deze twee appartementenblokken kenmerken zich door het opvallende betonframe, de ruwe bakstenen invulling en de stalen details. Daarmee vormen ze een sterke verwijzing naar het industriële verleden van de locatie. En specifiek naar het buurpand: de voormalige papierfabriek en lichtdrukkerij De Atlas. 

Groene daktuinen zorgen daarnaast voor een fijne verbinding tussen de twee woongebouwen. En dankzij enkele slimme toevoegingen, zijn de daktuinen bovendien ook nog eens klimaatadaptief. Dat maakt INK tot een karakteristieke én duurzame plek om te wonen.

Van rafelig randgebied naar aantrekkelijke woonplek

Vanaf de initiatieffase was Bureau Kroner betrokken bij de planvorming voor INK. Dat begon met het stedenbouwkundige ontwerp voor deze strook aan de rand van de Spoorzone Delft. Na verschillende modellenstudies is gekozen voor drie bouwblokken die de overgang vormen tussen alle nieuwe ontwikkelingen van deze Spoorzone en de naastgelegen industriële bebouwing.

De drie blokken staan op een plint die de losse gebouwen met elkaar verbindt. Tegelijkertijd biedt dit ruimte voor de halfverdiepte parkeergarage met daarbovenop de groene daktuinen. Dat zorgt bovendien voor een mooie overgang tussen de openbare ruimte en dit semi-openbare gebied.

Stoere architectuur

Bureau Kroner heeft twee van de bouwblokken verder uitgewerkt. Deze kenmerken zich door het gebruik van stoere materialen: staal, beton en baksteen. Het doet denken aan de typische negentiende-eeuwse appartementengebouw in New York en Chicago.

Dat gevoel is doorgezet in het interieur van de woongebouwen met veel betonwanden in het zicht. De woningen zelf zijn voorzien van grote ramen die vrij uitzicht bieden over het centrum van Delft. Daarnaast hebben bewoners de vrijheid om wanden weg te laten en eenvoudig een volledig loftappartement te creëren.

Industriële omgeving

Directe aanleiding voor het industriële ontwerp is de naastgelegen loods van papierfabriek en lichtdrukkerij De Atlas. Deze is in de jaren vijftig ontworpen door architect Frits van der Vegt en ir. J.C. Pannekoek en kenmerkt zich door het opvallende boogdak.

Dankzij de driehoeksspanten is een vrije overspanning van 44 meter mogelijk. En door de bijzondere vorm heeft de constructie wel iets weg van een vliegtuigvleugel. 

In de gevels is het betonframe goed herkenbaar. Dit is vervolgens opgevuld met metselwerk, een principe dat ook in de nieuwbouw van INK is gebruikt.

Co-creatie

Ook de nieuwe bewoners zijn actief betrokken bij de ontwikkeling van INK. Zo zijn de nieuwe daktuinen door middel van co-creatie tot stand gekomen. Hierbij konden de nieuwe gebruikers meedenken en waardevolle input leveren voor het ontwerp.

Uit deze co-creatie bleek bijvoorbeeld dat de daktuinen informeel en knus mochten zijn, maar dat er zeker ook aandacht moest zijn voor de sociale veiligheid en het onderhoud. Dat vraagt om een goede balans tussen sfeer en functionaliteit. Uiteindelijk heeft dat geleid tot een ontwerp van kleinschalige 'pleintjes' waar het stedelijke groen op een speelse manier is ingepast. 

Klimaatadaptief

INK is een mooi voorbeeld van klimaatadaptief bouwen. Zo zorgen de blauwe daken voor de opvang van extreme regenval. Tijdens hevige buien wordt het water op het dak opgevangen en via de daktuin vertraagd afgevoerd om uiteindelijk in de wadi’s langs de straat uit te stromen. Daarmee vormt het dak een buffer om het riool op piekmomenten te ontlasten.

En ook in de rest van het gebouw is de hoge duurzaamheidsambitie terug te zien. Alle gevels zijn extra geïsoleerd en kierdicht gemaakt. En het gehele blok is aangesloten op een WKO. Uiteindelijk heeft dat een GPR-score (Gemeentelijke Praktijk Richtlijn) van gemiddeld bijna 8 opgeleverd. Dat bij elkaar maakt INK een mooi voorbeeld van een consequent uitgewerkt project, waarbij de zorgvuldige stedenbouwkundige inpassing, de architectonische uitstraling en de duurzaamheidsambities op een integrale manier samenkomen.