Carolina Parc: groen wonen in Leidschendam

Bureau Kroner werkt aan twee woongebouwen in Leidschendam. Deze komen in de centrale groenzone van Leidschendam te staan. Echt wonen in het park. 

Adres

Prinses Carolinalaan,
Leidschendam

Opdrachtgever

HP Beheer,
Rijswijk

Bouwmanagement

Brink Management en Advies,
Rotterdam

Aannemer

De Vries en Verburg,
Stolwijk

Fase

Technisch Ontwerp / Aanbesteding

Start bouw

2022

Ontwerp

2018 -

In een parkachtige setting werkt Bureau Kroner aan de realisering van twee appartementengebouwen met een vriendelijke uitstraling. Deze komen in de groene zone van Leidschendam-Voorburg, op een voormalige bedrijfslocatie.

Het stedenbouwkundige ontwerp is in een zorgvuldig traject met gemeente en participatie met buurtbewoners tot stand gekomen. In samenspraak zijn de uitganspunten voor het complex vastgesteld: veel groen, weids, lichte en vriendelijke uitstraling, duurzaam in materiaal en energieconcept, met vrij zicht vanuit de woningen en vanuit de omgeving door het project heen.

Nadrukkelijk wordt ruimte gegeven aan het verbeteren en groter maken van de open groene ruimte rondom de gebouwen. Dit gebied wordt grotendeels publiek toegankelijk.

Wonen in het groen

De twee woongebouwen staan als losse bouwblokken in een parkachtige setting. De gebouwen vormen een evenwichtig ensemble met elkaar en reageren op de omgeving. Het lage lange gebouw langs de Noordsingel is getrapt opgebouwd als overgang tussen de eengezinswoningen op het naastgelegen kavel en het nieuwe appartementengebouw van 11 woonlagen. Het hoge woonblok ligt mooi vrij, op de hoek van de kavel en creëert daarmee rondom een vrij blikveld vanuit de woningen.

De entrees van beide gebouwen liggen aan een verhoogde daktuin; een semi-privaat entreegebied. Bewoners parkeren uit het zicht in een half verdiepte parkeergarage onder het complex. 

Stedenbouwkundige studies

Horizontale accentuering

De gevels worden opgebouwd uit horizontale betonbanden waartussen staand metselwerk en verdiepingshoge gevelopeningen elkaar in een speels ritme afwisselen.

Uiterst royale overhoekse balkons, die toegankelijk zijn via riante schuifdeuren, geven bewoners de mogelijkheid maximaal te genieten van de groene omgeving. Daarmee dragen ze bij aan een sterke verbinding tussen binnen en buiten.

Materialisering

Er is zo veel mogelijk gekozen voor de toepassing van natuurlijke materialen en zachte kleuren. Het palet bestaand uit een lichtgele gevelsteen, naturel hout en witte prefabbeton elementen.

Klimaatadaptatie en duurzaamheid

In het project is nadrukkelijk gekozen voor een enorme toename van onverhard gebied, dat als een algemeen toegankelijk park wordt vormgegeven. Het opvangen en afvoeren van regenwater wordt door middel van het landschap rondom de gebouwen gereguleerd.

Door het toepassen van rijk geschakeerde gras- en bloemensoorten ontstaat er een grote mate van biodiversiteit.

De verhouding van bebouwd-onbebouwd is in de loop van het ontwikkeltraject afgenomen ten gunste van open groen. Dit draagt in belangrijke mate bij aan het terugdringen van warmte-eilanden in de stad. De open groene hoofdstructuur die dwars door Leidschendam-Voorburg loopt wordt hiermee versterkt.