Groen wonen in Carolina Parc
Adres
Prinses Carolinalaan,
Leidschendam
Opdrachtgever
HP Beheer,
Rijswijk
Bouwmanagement
Brink Management en Advies,
Rotterdam
Aannemer
De Vries en Verburg,
Stolwijk
Fase
Technisch Ontwerp / Aanbesteding
Start bouw
2022
Ontwerp
2018 -
Projectteam
Mark Graafland, Jaap Mittelhaeuser, Brim Vermeulen, Raimond Scheijen, Cristian de Bolster, Mandy Ham, Dennis Rietmeijer

In een parkachtige setting werkt Bureau Kroner aan de realisering van twee appartementengebouwen met een vriendelijke uitstraling. Deze komen in de groene zone van Leidschendam-Voorburg, op een voormalige bedrijfslocatie.
Het stedenbouwkundige ontwerp is in een zorgvuldig traject met gemeente en participatie met buurtbewoners tot stand gekomen. In samenspraak zijn de uitganspunten voor het complex vastgesteld: veel groen, weids, lichte en vriendelijke uitstraling, duurzaam in materiaal en energieconcept, met vrij zicht vanuit de woningen en vanuit de omgeving door het project heen.
Nadrukkelijk wordt ruimte gegeven aan het verbeteren en groter maken van de open groene ruimte rondom de gebouwen. Dit gebied wordt grotendeels publiek toegankelijk.
Wonen in het groen
De twee woongebouwen staan als losse bouwblokken in een parkachtige setting. De gebouwen vormen een evenwichtig ensemble met elkaar en reageren op de omgeving. Het lage lange gebouw langs de Noordsingel is getrapt opgebouwd als overgang tussen de eengezinswoningen op het naastgelegen kavel en het nieuwe appartementengebouw van 11 woonlagen. Het hoge woonblok ligt mooi vrij, op de hoek van de kavel en creëert daarmee rondom een vrij blikveld vanuit de woningen.
De entrees van beide gebouwen liggen aan een verhoogde daktuin; een semi-privaat entreegebied. Bewoners parkeren uit het zicht in een half verdiepte parkeergarage onder het complex.

Horizontale accentuering

De gevels worden opgebouwd uit horizontale betonbanden waartussen staand metselwerk en verdiepingshoge gevelopeningen elkaar in een speels ritme afwisselen.
Uiterst royale overhoekse balkons, die toegankelijk zijn via riante schuifdeuren, geven bewoners de mogelijkheid maximaal te genieten van de groene omgeving. Daarmee dragen ze bij aan een sterke verbinding tussen binnen en buiten.

Materialisering
Er is zo veel mogelijk gekozen voor de toepassing van natuurlijke materialen en zachte kleuren. Het palet bestaand uit een lichtgele gevelsteen, naturel hout en witte prefabbeton elementen.

Klimaatadaptatie en duurzaamheid
In het project is nadrukkelijk gekozen voor een enorme toename van onverhard gebied, dat als een algemeen toegankelijk park wordt vormgegeven. Het opvangen en afvoeren van regenwater wordt door middel van het landschap rondom de gebouwen gereguleerd.
Door het toepassen van rijk geschakeerde gras- en bloemensoorten ontstaat er een grote mate van biodiversiteit.
De verhouding van bebouwd-onbebouwd is in de loop van het ontwikkeltraject afgenomen ten gunste van open groen. Dit draagt in belangrijke mate bij aan het terugdringen van warmte-eilanden in de stad. De open groene hoofdstructuur die dwars door Leidschendam-Voorburg loopt wordt hiermee versterkt.