Hof van Boedijn: groene oase in de stad

In de Haagse wijk Duinoord werkt Bureau Kroner aan het Hof van Boedijn: de transformatie van een verhard binnenterrein met bedrijfspand naar een kleinschalig duurzaam woonproject in een groen heempark. 

Adres

Obrechtstraat 106A, Den Haag

Ontwerp

2019 - heden

De wijk Duinoord kent een rijke geschiedenis. Van heuvelachtig duinlandschap transformeerde het gebied eind negentiende eeuw naar een nieuwe woonwijk. Met zijn karakteristieke bouwblokken is het een geliefde wijk in Den Haag.

Op het binnenterrein van een van deze bouwblokken werkt Bureau Kroner aan het Hof van Boedijn. Daar waar nu een oude timmerfabriek staat, komen straks vijf duurzame woningen in een groene omgeving te staan. Daarmee respecteert en versterkt het project de naastgelegen Sunny Court, een gemeentelijk park dat verstopt ligt in het hart van dit binnenterrein. Sunny Court wordt mede beheerd door buurtbewoners.

Bureau Kroner luistert

De plannen voor het Hof van Boedijn liggen gevoelig bij een deel van de mensen in de buurt; met name direct omwonenden en de gebruikers en beheerders van Sunny Court. Daarom is een zorgvuldig participatietraject gevolgd, waarbij in verschillende bijeenkomsten is gesproken met omwonenden. Op basis van de input van de bewoners zijn de plannen vervolgens aangepast en verfijnd.

Zo is landschapsontwerper Jan Verburg / De Groene Hagenees betrokken bij de terreininrichting van het project. Hij heeft ook mee-ontworpen aan het Sunny Court en is woonachtig in de buurt. Op basis van de input uit het participatietraject heeft hij een mooi landschapsontwerp gemaakt dat aansluit bij de wensen van de bewoners en de ecologische waarde van het terrein versterkt. 

En ook in het ontwerp van de woningen is rekening gehouden met de wensen van omwonenden. Zo is de afstand tot de omliggende woningen geoptimaliseerd door de positionering van het bouwblokje aan te passen en is er nu één woning minder ten opzichte van het eerste ontwerp. Daarnaast is de bouwhoogte beperkt tot twee in plaats van drie lagen en wordt er onder de bebouwing half verdiept geparkeerd. Ook in de indeling van de plattegronden en het gevelontwerp is rekening gehouden met privacy en het voorkomen van lichtvervuiling richting de omwonenden. 

Scherm van stammen

Belangrijke uitgangspunten naar aanleiding van het participatietraject waren het creëren van een goed landschapsontwerp, het behoud van privacy voor omwonenden en het minimaliseren van lichtvervuiling. Dat heeft Bureau Kroner uiteindelijk vertaald naar een gevel die zich kenmerkt door een ‘scherm van stammen’. 

Op de begane grond opent elke woning zich met een groot raam naar het groene heempark. Daarentegen gaan de ramen op de eerste verdieping schuil achter het stammen-scherm. Dat zorgt voor de filtering van licht en continue privacy richting de buren. 

Door de natuurlijke materialisering vindt het gebouw aansluiting bij zijn groene omgeving. Tegelijkertijd zorgt de strakke uitvoering voor een modern uiterlijk. Het resultaat kenmerkt zich - door de abstractie - als terughoudend. 

Wonen in het groen

De oude muur van de timmerfabriek die op de grens staat van Sunny Court blijft behouden om de rust in het park te garanderen. Tegelijkertijd maakt dit het mogelijk om het nieuwe woongebouw meer te openen naar de groene omgeving. Hier ontvouwt het ‘stammen-scherm’ zich tot een frame waar druiven en klimplanten in kunnen groeien.

De gevel opent zich richting het groene tussengebied waarin een langgerekte regenvijver met grassen en rieten zorgt voor natuurlijke waterafvoer. Aan deze zijde zijn de leefruimtes van de woningen gesitueerd. Dat komt de privacy van zowel de huidige als de nieuwe bewoners ten goede. 

Alles bij elkaar maakt dat het nieuwe Hof van Boedijn tot een ecologisch en duurzaam woonproject, dat aansluit bij het groene karakter van dit bijzondere binnengebied.

Karel Bernard Boedijn

Het Hof van Boedijn is vernoemd naar de Nederlandse botanicus en mycoloog prof. dr. Karel Bernard Boedijn (1893-1964). Hij heeft in Nederland onderzoek gedaan naar de teunisbloem en zijn verdere carrière in Indonesië gewerkt. Na zijn pensionering kwam hij naar Den Haag, waar hij ligt begraven op begraafplaats Oud Eik en Duinen. 

In de natuur zijn het vaak teunisbloemen die als eerste plant nieuwe grond koloniseren. De verwijzing naar Karel Bernard Boedijn staat symbool voor de transformatie van het kale bedrijventerrein naar natuur. 

En natuurlijk komen er in het landschapsontwerp – naast allerlei andere bomen en planten – ook heel wat teunisbloemen voor!

Nieuwsgierig?

Wil je meer weten over het Hof van Boedijn? 

Neem dan een kijkje op de speciale website van het Hof van Boedijn

 

En ben je nieuwsgierig naar hoe Bureau Kroner omgaat met participatietrajecten? 

Bekijk dan onze participatieprojecten