Bever: kantoor voor buitenmensen

Bever, het is dé bekende outdoorketen uit Nederland. En zo’n authentiek bedrijf verdient natuurlijk ook een authentiek onderkomen.

Adres

Tochtweg, Pijnacker

Opdrachtgever

Bever

Bouwmanagement

Weis Vastgoedmanagement (ontwikkelfase), Stiers Bouwbegeleiding (bouwvoorbereidings- en uitvoeringsfase)

Start bouw

December 2023

Oplevering

Eind 2024 / Begin 2025

Interieurontwerp

KuóStudio

Ontwerp buitenruimte

SMARTLAND landscape architects

Bever, het is dé bekende outdoorketen uit Nederland. En zo’n authentiek bedrijf verdient natuurlijk ook een authentiek onderkomen. Bever gaat nu samen met Bureau Kroner het avontuur aan om een duurzaam hoofdkantoor met distributiecentrum te realiseren. Met als doel: een fijne werkomgeving die helemaal aansluit bij de groene ambities van dit outdoorbedrijf. 

Aan de rand van Pijnacker, uitkijkend over de polders van natuurgebied De Groenzoom, komt straks het nieuwe hoofdkantoor van Bever te staan. Bureau Kroner heeft een aantrekkelijke werkomgeving ontworpen met veel aandacht voor duurzame en natuurlijke materialen. Daarnaast is er sterk ingezet op een open relatie tussen binnen en buiten. 

Deze relatie is, samen met de landschapsontwerpers van Smartland, doorgevoerd tot in het ontwerp van de buitenruimte. Hier komen bovendien verschillende terrassen en diverse buitenwerkplekken. De ‘buitenmensen’ van Bever kunnen binnenkort hun hart ophalen. 

Buiten begint bij Bever

In het ontwerp heeft Bureau Kroner veel aandacht besteed aan de balans tussen architectuur en natuur. Bever koos niet voor niets voor deze mooie locatie, met water, groen en zelfs een buitenfitness in de achtertuin. Die elementen zetten we dan ook zo veel mogelijk door in het nieuwe kantoor.

Dankzij een slimme stapeling van functies is het grote programma ondergebracht op de krappe kavel én ontstaat er plek voor aantrekkelijke buitenruimtes: van een formele voortuin tot aan een weelderige achtertuin en van een binnenhof met rustige werktuin tot aan een kruidentuin op het dak. Deze zijn ingericht met inheemse planten, nestkasten en bijenhotels. Daarnaast is er ruimte voor een buitenbar, een moestuin en een plek voor grotere bijeenkomsten in de buitenlucht.

Buitenwerkplekken en gezellige zitjes nodigen de medewerkers straks uit tot informele besprekingen in de buitenlucht. Maar er is natuurlijk ook genoeg plek voor zomerse borrels en voor het testen van de nieuwste tenten. Want zoals het bekende credo van de outdoorketen luidt: ‘Buiten begint bij Bever’. En dat wordt in dit kantoor volledig waargemaakt.

Participatie

Ook de medewerkers van Bever zijn nauw betrokken geweest bij het proces. In workshops konden zij meedenken over de toekomst van het nieuwe kantoor. Dat heeft uiteindelijk geresulteerd in tien thema's die zijn meegenomen in het ontwerp. 

Groen doen

Die liefde voor buiten gaat zelfs nog een stap verder. Voor Bever vormt dit namelijk een belangrijke motivatie om goed te zorgen voor de wereld om ons heen. Door te werken aan een duurzame bedrijfsvoering én door te kiezen voor een duurzaam hoofdkantoor. En dat mag iedereen weten.

Al bij binnenkomst lopen bezoekers direct tegen de reparatie-afdeling aan. Dankzij de centrale ligging en transparante wanden vormt deze het kloppende hart van het gebouw. Hier heeft Bever alles in huis om kapotte producten weer helemaal op te lappen en een tweede leven te geven. Loslatende schoenzolen of gescheurde jassen, de coupeurs van Bever weten er raad mee.

Maar ook in de rest van het hoofdkantoor komen de duurzame ambities van Bever naar voren. Zo is de constructie, op basis van een frame van driehoeken, volledig van hout en overal in het zicht gelaten. Samen met de ronde houten kolommen zorgt dat voor een interessant spel van diagonale lijnen. Bovendien is het gebouw flexibel in te delen, zodat toekomstige veranderingen in werkwijze en ruimtegebruik zonder structurele ingrepen zijn te verwerken.

Verdiepingshoge ramen zorgen voor een optimaal zicht op de omgeving. Tegelijkertijd zorgt de goede verhouding tussen open en dichte delen voor een energiezuinig gebouw. En de houten pergolastructuur die voor de gevel is geplaatst, fungeert niet alleen als zonwering maar draagt met de geïntegreerde plantenbakken ook nog eens bij aan het groene uitzicht van de medewerkers. Dankzij deze gebouwopzet en de zeer duurzame installaties behaalt het kantoor een BREEAM Excellent certificaat.

Alles onder één dak

Naast het nieuwe kantoor krijgt Bever ook nog een modern distributiecentrum. Deze is vormgegeven als een extreem abstract volume. En door een gelaagd kleurenspel - van lichtgroen naar lichtblauw - neemt de gevel de horizon van het vlakke polderland over.

In het distributiecentrum beschikt Bever straks over de nieuwste inrichtingen en technieken die aansluiten bij de standaarden van de huidige tijd. Een belangrijke wens van het bedrijf om verder te kunnen groeien als marktleider op het gebied van buitensport. En doordat het warehouse direct naast het nieuwe kantoor komt te staan, zijn de onderlinge processen efficiënt op elkaar af te stemmen.

Daarmee krijgt Bever voor het eerst een plek waar alle bedrijfsonderdelen – van logistiek tot aan reparaties tot aan het kantoor – samenkomen onder één dak. Ruimte om te groeien, te ontwikkelen en om op een plezierige manier te werken.