Beschermd wonen in Delft

Wooncomplex met 24 woningen en een gemeenschappelijke ruimte voor ex-psychiatrische patiënten.
Herkenbaar en zelfbewust, maar tevens veilig en beschermd.

Adres

Brasserskade 55-57,
Delft

Opdrachtgever

Vestia,
Delft

Gebruiker

Stichting PerspeKtief woonbegeleiding,
Delft

Bouwmanagement

Ceres Projecten,
Den Haag

Aannemer

Aannemingmaatschappij Panagro,
Leidschendam

Oplevering

2007

Projectteam

Mark Graafland, Solita Stucken, Jaap Mittelhaeuser, Patrick Willemsen, Ellen de Boer

In opdracht van Vestia Delft heeft Bureau Kroner een bijzonder woongebouw voor Stichting PerspeKtief gerealiseerd aan de Vrijenbanselaan / Brasserskade in Delft.
Stichting PerspeKtief biedt woonruimte voor ex-psychiatrische patiënten, die onder begeleiding in verschillende mates van zelfstandigheid als woongroep samen wonen.

Geluidwerend

Aan de drukke doorgaande route langs het gebouw is de gevel uitgevoerd in prefab betonnen elementen. Vanwege de verkeersbelasting was een ‘dove’ gevel vereist. De zware geluidsnorm wordt gehaald door de massa van het betonelement, terwijl toch nog grote raamopeningen konden worden gemaakt met extra kierdichting en extra dik dubbelglas.

De elementen benadrukken de individuele woonunits en vormen een dynamisch gevelbeeld door de in diepte verlopende omkaderingen. Binnen deze lijsten zijn afwisselend ramen en panelen met een motief van delftsblauwe tegels geplaatst.

Herkenbaar én beschermd

Met dit wooncomplex heeft Bureau Kroner een gebouw gerealiseerd waarmee de bewoners van deze 'Beschermd wonen'-groep letterlijk een plek binnen de samenleving krijgen, herkenbaar en zelfbewust, maar tevens veilig en beschermd.

Gastvrij interieur

Bureau Kroner ontwierp ook de inrichting van de gemeenschappelijke ruimte op de begane grond. Hier is met een minimaal budget een gezellige en gastvrije sfeer gecreëerd.

Wennen aan verandering

Voor de bewoners van de woongroep vormde de aanstaande verhuizing een behoorlijke stap in hun leven. De nieuwe woning, met eigen badkamer en keukenunit, zou sowieso een enorme vooruitgang betekenen in de ontwikkeling naar zelfstandigheid.

Maar ook de verhuizing naar een andere omgeving, en geconfronteerd worden met een volledig nieuwgebouwde woonomgeving vergde veel voorbereidingstijd om vertrouwd mee te raken.

Betrokken bij de bouw

De groep is vanaf het moment dat duidelijk was dat dit plan werkelijk uitgevoerd zou gaan worden, actief betrokken bij de bouw.

Proefwoning

Tijdens het proces werd duidelijk dat veel bewoners het lastig vonden om zich voor te stellen hoe hun woonruimte eruit zou gaan zien.

Daarom kwamen we op het idee van een proefbouw: samen met de aannemer hebben we een opstelling van een woning op ware grootte gemaakt, compleet met inrichting, douchebak en w.c.

Voorproefje geeft opheldering

Zo konden de bewoners een indruk krijgen van hun nieuwe woning, overleggen met de architecten hoe ze die zouden kunnen inrichten, en allerlei praktische vragen stellen.

De proefbouw maakte de nieuwe situatie een stuk inzichtelijker en bracht de aankomende verhuizing weer een stapje dichterbij.

In de media

Het project 'Bescherm Wonen in Delft' is ook in de media gepubliceerd. 

Lees het artikel in B:ton

Lees het artikel in het BNA blad