Wonen in en om een oude binderij

Aan de Kostverlorenvaart in Amsterdam heeft Bureau Kroner een complex met 71 woningen gerealiseerd. "Een mooi voorbeeld van stedelijke vernieuwing met historisch besef," aldus Het Parool.

Adres

Gillis van Ledenberchstraat en Kostverlorenvaart,
Amsterdam

Opdrachtgever

De Principaal,
Amsterdam

Aannemer

Bouwbedrijf De Nijs,
Warmenhuizen

Ontwerp

 2005 - 2008

Oplevering

2011

Ontwerp buitenruimte

1:1 Stadslandschappen

Projectteam

Mark Graafland, Jaap Mittelhaeuser, Patrick Willemsen, Ellen de Boer, Emrah Sönmez

Foto's

Luuk Kramer en Bureau Kroner

Hergebruik boekbinderij

Woningbouwcomplex De Binderij is gerealiseerd aan de Kostverlorenvaart in Amsterdam. Het ontwerp gaat uit van het behoud en hergebruik van de voormalige boekbinderij van Stokkink. Deze boekbinderij bestaat uit een monumentale hal uit 1906 en prefab hallen uit de jaren zeventig. 

Kelder en begane grond van het bestaande gebouw zijn ingezet als parkeervoorziening, terwijl de karakteristieke ruimtes aan de Kostverlorenvaart worden gebruikt als woon-werkruimtes, atelierwoningen en lofts. De kenmerkende paddenstoelkolommen zijn bewust in het zicht gelaten, als herinnering aan het industriële verleden van de plek. 

Inpassing in de stad

De variatie aan woningtypes zorgt voor een gemengd en levendig gebruik van de locatie. Daarmee wordt een stedelijk dynamisch woon- en werkklimaat aan de buurt toegevoegd.

Bootwoningen

In het nieuwbouwgedeelte aan de Gillis van Ledenberchstraat, en grenzend aan een nieuw ingericht plein, zijn stadswoningen en appartementen gerealiseerd. Aan de Kostverlorenvaart zijn tien luxe stadsvilla's aan het water ontworpen, met een inpandige aanlegplaats voor een pleziervaartuig tot 7 meter.

In de media

Dit project is genomineerd voor de Amsterdamse Architectuurprijs 2011 van ARCAM.

Bekijk de nominatie

 

Ook verschillende media hebben aandacht besteed aan De Binderij:

Artikel in de Architect

Artikel in Het Parool

Artikel op Architectenweb