Golvend strandpaviljoen in Vlissingen

Op een prachtige plek aan de rand van de boulevard van Vlissingen ontwierp Bureau Kroner een in het oog springend strandpaviljoen.

Adres

Boulevard Evertsen 9, Vlissingen

Opdrachtgever

Particulier

Gebruiker

Brasserie BLVD

Projectteam

Mark Graafland, Solita Stucken, Jeroen van Wieren, Mandy Ham

Op de rand van de boulevard van Vlissingen staat het strandpaviljoen van BLVD. Met een lichte buiging volgt het paviljoen de flauwe ronding waar boulevard en dijklichaam in elkaar overgaan. 

De sterke, eenvoudige hoofdvorm is volledig afgerond. Hierdoor is een doorgaande gevel ontstaan, een beeld dat versterkt wordt doordat hij uit identieke repeterende elementen is opgebouwd.

Aansluiting bij naastgelegen monument

Een koperen kap golft over het gebouw: hoog op de koppen, laag op de lange zijden van het paviljoen. In kleur en vorm verwijst het dak naar het naastgelegen Wooldhuis.

Met de koperkleur en de doorlopende rondingen sluit Bureau Kroner aan op de golvende terracotta leipannen van dit rijksmonument. 

Wooldhuis

Het ontwerp van het strandpaviljoen sluit aan bij het naastgelegen Wooldhuis. Deze statige villa is in 1931 ontworpen door architect Dirk Roosenburg, in opdracht van de toenmalige burgemeester C.A. van Woelderen.

In 1999 is het rijksmonument gerenoveerd door Bureau Kroner.

Meer over de renovatie van het Wooldhuis

Prefab

De constructie van de golvende kap bestaat uit ruwhouten elementen die heel precies vooraf geprefabriceerd zijn in de werkplaats van de aannemer, met koperen platen die exact op maat zijn gevouwen.

Vanwege de locatie op de waterkering is de gehele constructie demontabel; het waterschap moet zodra dat noodzakelijk is op korte termijn de plek kunnen ontruimen zonder het paviljoen te hoeven slopen.

Winnaar

In 2014 is het strandpaviljoen uitgeroepen tot het mooiste gebouw van Zeeland.

Lees meer over de prijs op Architectenweb

Meer over het strandpaviljoen

Ook is het gebouw gepubliceerd in de media:

Bekijk het artikel op de Architect

 

Nieuwsgierig naar het paviljoen? 

Ga eens langs bij brasserie BLVD