Restauratie van het Wooldhuis in Vlissingen

Restauratie van interieur en exterieur van rijksmonument ‘Het Wooldhuis’ in Vlissingen.

Adres

Boulevard Evertsen, Vlissingen

Opdrachtgever

Particulier

Aannemer

Christiaansen Bouw,
Vlissingen

Ontwerp

1997-1998

Oplevering

1999

Projectteam

Mark Graafland, Solita Stucken, Job Schroën

Van de sloop gered

Dit fantastische huis op de kop van de boulevard van Vlissingen werd met de sloop bedreigd. Doordat een particulier het pand kocht, bleef het huis behouden.

Bureau Kroner kreeg de opdracht tot volledige restauratie van het interieur en het exterieur. Zo is het Wooldhuis in de oorspronkelijke staat hersteld, inclusief het terugbrengen van verloren gegane elementen.

Wooldhuis

Het Wooldhuis in Vlissingen is in 1931 ontworpen door architect Dirk Roosenburg in opdracht van de toenmalige burgemeester C.A. van Woelderen. Kenmerkend is de karakteristieke ronding die het einde van de boulevard markeert. 

In 1997 is de statige villa aangemerkt als rijksmonument. 

Slechte staat

Helaas verkeerde het Wooldhuis in slechte staat. Vooral de gevels hadden het, door gebrek aan onderhoud en de zware omstandigheden in het Zeeuwse kustklimaat, flink te verduren gehad. 

Bureau Kroner bracht het gehele gebouw in kaart. Daarnaast is uitvoerig onderzoek verricht naar de historische details van het Wooldhuis. Dit vormde de basis voor de renovatie van het gebouw. 

Golvende dak

Ook het golvende dak is geheel vernieuwd. Hierbij zijn de rode gebakken leisteen weer in ere hersteld. 

Zorgvuldige studies

Voor de renovatie zijn zorgvuldige kleur- en materiaalstudies uitgevoerd. Dit vormde onder andere de basis voor het herstel van de oude tegeltableaus, waarvoor de samenwerking is opgezocht met Koninklijke Tichelaar uit Makkum.

Naastgelegen strandpaviljoen

Bureau Kroner ontwierp ook het naastgelegen strandpaviljoen BLVD. In kleur en vorm verwijst het dak naar het monumentale Wooldhuis.

Meer over het strandpaviljoen