Atelierwoningen in Utrecht

Op een zeer krappe locatie in een voormalig industriegebied wordt een klein groen hoekplein gecreëerd.

Adres

Rotsoord, Utrecht

Opdrachtgever

Coltavast 

Bouwmanagement

Pickkers Consult, Utrecht
Het Bouwadvies, Rotterdam

Fase

Bouwvoorbereiding

Start bouw

april 2024

De sluitsteen van Rotsoord

Het voormalig industriegebied Rotsoord in Utrecht is de laatste jaren getransformeerd tot een bruisend woon- en werkgebied. Op een van de laatste ontwikkellocaties heeft Bureau Kroner een woongebouw ontworpen; je zou het de sluitsteen van Rotsoord kunnen noemen.

Hoewel Rotsoord in eerste instantie bij de start van de herontwikkeling werd gezien als een verzameling losse bouwvolumes op een stenige, industriële ondergrond, is de gemeente Utrecht inmiddels op zoek naar zoveel mogelijk vergroening.

Dat betekende een extra uitdaging voor dit ontwerp. Op een zeer krappe locatie met veel verschillende buurpanden hebben we de door een smal volume te maken, ruimte gecreëerd voor een klein hoekplein dat wordt ingericht met wadi’s.

Atelierwoningen

Bijzonder aan het project is de plint: 9 dubbelhoge atelierwoningen voor kunstenaars en creatieve ondernemers van ongeveer 80 m2 liggen direct aan de openbare ruimte. Een garantie voor levendigheid aan de straat, zowel overdag als ’s avonds.

Verder telt het gebouw 47 appartementen tussen 50 en 70 m2 die allemaal een buitenruimte krijgen van ruim 7 m2 over de gehele breedte van de woning.

Er worden geen parkeerplaatsen op de locatie zelf gerealiseerd. Er is een deel-auto concept voor de bewoners, die onder het station Vaartsche Rijn staan. Verder is er plaats voor 140 fietsen op eigen terrein, achter de atelierwoningen.

Betonkaders

De architectuur is geïnspireerd op de stoere betonconstructies van de oorspronkelijke industriële gebouwen op Rotsoord, zoals de Pastoefabriek.

Met prefab betonkaders wordt een sterk beeld gecreëerd, de kaders worden gevuld met hout en glas. De koppen van het gebouw zijn met veel aandacht ontworpen om de slankheid van het gebouw te benadrukken.

Een gebouw dat de omringende gebouwen verbindt en ruimte creëert op straat.

Duurzame waterhuishouding

De brede dakranden van het gebouw zelf worden beplant met grassen. Het regenwater wordt stapsgewijs afgevoerd via de plantenbakken op de brede buitenruimtes van de woningen en stroomt uiteindelijk uit op de wadi’s. Zo wordt het water langer vastgehouden in het project.