Nieuw roeicentrum in de Binckhorst

Twee roeiverenigingen in één gebouw: het nieuwe Roeicentrum Binckhorst aan de Vliet.

Adres

Binckhorstlaan / De Vliet,
Den Haag

Opdrachtgever

Roeivereniging De Laak en Studentenroeivereniging Pelargos

Gebruiker

Roeicentrum Binckhorst

Fase

Definitief Ontwerp

Ontwerp

2019 -

Twee roeiverenigingen, één gebouw

Aan de Trekvliet in de Binckhorst ligt het verenigingsgebouw van roeivereniging De Laak. Het gebouw is al jaren dringend aan vervanging toe, De Laak is dan ook al lange tijd bezig om een nieuwbouw van de grond te krijgen. Studentenroeivereniging Pelargos heeft haar eigen botenloods in het water aan de Neherkade bij de Haagse Hogeschool. Daar is echter geen ruimte voor een clubgebouw, dus maakt Pelargos deels gebruik van het gebouw van De Laak.

Inmiddels transformeert de Binckhorst van bedrijfsgebied naar een gemengd woon-werkgebied. Daardoor ontstond de mogelijkheid om de kavel van de roeivereniging te vergroten.

Een prachtige aanleiding om een nieuw roeicentrum te maken waarin beide verenigingen kunnen worden gehuisvest; een sportvoorziening midden in de Binckhorst met de mogelijkheid om te groeien tot twee keer zoveel leden, van nu gezamenlijk 600 tot zo’n 1200 sporters.

Participatie

Participatie met de roeivereniging: van informatieavond tot puzzelen om de roeiboten in de nieuwe loods te passen.

Breed gedragen

Bureau Kroner heeft een zeer intensief participatietraject opgezet met beide verenigingen om een breed gedragen en multifunctioneel sportgebouw te kunnen ontwerpen. Een gebouw dat ook nog eens zeer duurzaam is, betaalbaar is en een uitnodigende en passende uitstraling heeft op deze bijzondere plek aan de Trekvliet.

Fasering

De realisatie is opgesplitst in twee fases. In de eerste fase zal het huidige gebouw van De Laak plaats maken voor extra loodsen en een extra grote werkplaats. Daarbovenop komen bovendien een sportruimte en nieuwe kleedkamers. 

Vervolgens krijgen de verenigingen in fase twee nog extra loodsruimte met daarbovenop de twee sociëteiten. Natuurlijk voorzien van een fijne keuken en een prachtig terras met uitzicht over het water.