NAS Nachtopvang voor Kleurrijk Rotterdam

Bureau Kroner ontwierp een nachtopvang die geborgenheid uitstraalt en tegelijkertijd tegen een stootje kan. Met als verbindend concept: Kleurrijk Rotterdam. 

Adres

Vijverhostraat 47, Rotterdam

Bouwmanagement

Weis vastgoedmanagement b.v.

Aannemer

Intermontage

Start bouw

Oktober 2022

Oplevering

December 2022

Voor de Nico Adriaans Stichting (NAS) heeft Bureau Kroner een tijdelijke nachtopvang gerealiseerd aan de Vijverhofstraat in Rotterdam. Uitgangspunt was het creëren van een prettige omgeving voor de medewerkers én voor de dak- en thuislozen.

Kleurrijk Rotterdam

Onder de noemer Kleurrijk Rotterdam hebben we ons in het ontwerp gericht op de kleurrijke doelgroep van de nachtopvang. Zo is er de vrolijke kaart van Rotterdam die meteen zichtbaar is bij binnenkomst. En deze komt in verschillende kleuren weer terug in de slaapzalen van de nachtopvang.

Deze kleuren vormen ook de basis voor de verdere vormgeving van de slaapzalen. Zo is er een oranje slaapzaal, maar ook een groene en een gele. Heldere lijnen met overeenkomende kleuren wijzen in de gang duidelijk de weg naar de juiste slaapzaal. Zo is het voor gebruikers goed te herkennen waar ze heen moeten.

Participatie

In het proces heeft Bureau Kroner veel aandacht besteedt aan de participatie met de gebruikers. We gingen in gesprek met medewerkers om inzicht te krijgen in hun behoefte. En om inzicht te krijgen in de wensen van de dak- en thuislozen, spraken we ook met oud-bewoners van de nachtopvang.

Uit deze gesprekken bleek dat er een sterke behoefte was om de verschillende ruimtes elk een intieme, eigen sfeer mee te geven. Dat hebben we samen met de gebruikers verder uitgewerkt. Zo staat in het entreegebied een warm welkom centraal, was er een sterke wens voor veel overzicht in de extra brede gangen en staat geborgenheid juist centraal in de slaapzalen.

Bedmeubel voor privacy

Voor een extra gevoel van privacy heeft Bureau Kroner een uniek bedmeubel ontworpen voor de nachtopvang. Deze geeft de gebruikers binnen de slaapzaal toch het gevoel van een eigen plek. Hier kunnen ze zich even terugtrekken in een eigen cocon.

De bedmeubels refereren in vorm naar een klein huisje en zijn gebeitst in dezelfde kleur als die van de slaapzaal. Samen met de gekleurde kaart van Rotterdam zorgt dat voor een vrolijke en warme inrichting van de ruimte.

Studies naar de kleuren van de slaapzalen:

Inspelen op tijdelijkheid

In de materialisering van de bedmeubels is gekozen voor simpele OSB platen. Een betaalbare oplossing die tegelijkertijd ook verwijst naar de tijdelijkheid van het project. Uiteindelijk zal dit gebouw helaas gesloopt worden, maar daar heeft Bureau Kroner in het ontwerp al wel rekening mee gehouden.

Zo bestaan de bedmeubels uit drie delen, die met simpele verbindingen aan elkaar zijn geschroefd. Dat maakt het mogelijk om de meubels eenvoudig uit elkaar te halen en te verplaatsen naar een andere locatie. Maar tot die tijd kunnen daklozen in Rotterdam een goed onderkomen vinden op de huidige locatie aan de Vijverhofstraat.

Plattegrond van de nachtopvang

De nachtopvang in de media

Mooi om te zien: de gebruikers van de NAS zijn gelukkig ook blij met de nieuwe nachtopvang. Rijnmond maakte een leuke reportage van bewoner Robbert die trots vertelt over 'zijn Bedje 25'.

Lees ook het bijbehorende artikel van Rijnmond

 

En ook Architectenweb was enthousiast over het project. Ze maakten een mooie projectpagina over de nachtopvang.

Bekijk het project op Architectenweb