Witte villa met spectaculaire doorzichten

Een bijzonder ontwerp voor de nieuwbouw van een duurzame, energieneutrale villa van 30 x 30 m.

Opdrachtgever

Particulier

Aannemer

Tetteroo Bouw, Leidschendam

Ontwerp

2011

Oplevering

2012

Projectteam

Mark Graafland, Jaap Mittelhaeuser, Giulia Melloni

Villa met patio en zwembad

Ontwerp voor een villa van 30 x 30 m. op een weiland, omgeven door de stad.

Het te bebouwen vloeroppervlak wordt maximaal benut, zodat er plaats is voor een ruime patio in het midden van de woning. De ruimtes zijn rondom deze patio gegroepeerd, met verschillende gradaties van openheid en geslotenheid.
Het ontwerp biedt een paar spectaculaire doorzichten; door het huis heen, en van daaruit op de omliggende omgeving.

De klassieke opbouw van de plattegrond wordt gecombineerd met een strakke, abstracte gevel in witte natuursteen.

Duurzaam en onderhoudsvrij

In de villa worden verschillende optimaal op elkaar afgestemde duurzame energiesystemen toegepast, waardoor er in de eigen energiebehoefte wordt voorzien zonder afhankelijk te zijn van een energieleverancier.

Er is een warmtepomp toegepast in combinatie met een zonneboiler van 3000 liter die het water voorverwarmt van zwembad en drinkwater. Een laagtemperatuur vloerwarming zorgt voor een volledig gelijkmatig binnenklimaat in combinatie met een gebalanceerd luchtverversingssysteem met warmteterugwinning.

Op het dak liggen 122 PV-panelen die ervoor zorgen dat de woning volstrekt zelfvoorzienend is in energiegebruik. De woning heeft geen gasaansluiting en levert voor het grootste deel van het jaar veel meer energie op dan er gebruikt wordt.

Abstract

In de woning is alleen gebruik gemaakt van duurzame onderhoudsvrije materialen; een andere belangrijke eis van de opdrachtgever. Natuursteen en natuurvriendelijk glad stucwerk op kalkbasis zijn de overheersende materialen, die de abstractie van het beeld benadrukken.