Van Technische School naar ROC De Meppel

Dit monumentale schoolgebouw in Den Haag Zuidwest krijgt een tweede leven als campus voor het ROC Mondriaan.

Adres

Meppelweg 339,
Den Haag

Opdrachtgever

ROC Mondriaan,
Den Haag

Bouwmanagement

Alphaplan,
Alphen a/d Rijn

Aannemer

Breijer Projecten, Schiedam

Ontwerp

2020 - 2022

Oplevering

september 2022

Projectteam

Mark Graafland, Timo van de Ven, Emma van Asselt

Monumentaal schoolgebouw

De voormalige R.K. Technische school St. Paulus aan de Meppelweg 339-341 in Den Haag is gebouwd in de periode 1957-1959, naar ontwerp van de architecten Molenaar en Sips.

Inmiddels is de school een Rijksmonument; een typisch voorbeeld van de wederopbouw-architectuur in Den Haag zuidwest, en nog behoorlijk goed behouden. 

Campus voor ontwikkeling

De school is aangekocht door ROC Mondriaan, die hun praktijkonderwijs huisvesten in het gebouw, een heel toepasselijk en passend gebruik. Bureau Kroner heeft een plan gemaakt om de bestaande kwaliteiten van het gebouw te gebruiken en te versterken en het zeer wisselende onderwijsprogramma van het ROC te faciliteren.

Kruisbestuiving

De indeling van het gebouw weerspiegelt een helder idee over de opleidingen:
Op de begane grond zijn alle praktijkruimtes te vinden, en op de verdiepingen erboven theorie-lokalen. Door het op deze manier in te delen, ontstaat er een klimaat waar kruisbestuiving kan plaatsvinden. Studenten zien vaker wat anderen aan het doen zijn; kunnen geïnspireerd worden door andere werkvelden en daar hopelijk ook weer van leren.

De gebouwen worden in het ontwerp dus niet gescheiden, maar in lagen opgebouwd.

Belangrijke stijlkenmerken en elementen zijn behouden of gerestaureerd. Nieuwe ingrepen zijn op een bescheiden, afwijkende manier vormgegeven ten opzichte van de bestaande structuur.

Een duidelijk statement over behoud en hergebruik; flexibel en realistisch met oog voor detail, kleur en sfeer.

De Meppel in gebruik

Inmiddels maken studenten en docenten volop gebruik van hun nieuwe gebouw. School voor Entreeopleidingen – ROC Mondriaan liet door Bureau Visueel en Het Haags Productiebedrijf een mooie video maken over De Meppel in gebruik. 

Bekijk de video hieronder:

 

Tevreden opdrachtgever

We creëren binnen de Meppel eigenlijk een mini-ROC. Het unieke is dat er praktijkruimten worden ingericht voor álle branches waarvoor het ROC opleidt. Daar ben ik echt heel trots op.

Philip Nijgh, schooldirecteur Entreeopleidingen ROC Mondriaan