Transformatie van de Technische school in Den Haag

Passend hergebruik van een monumentaal schoolgebouw.

Adres

Meppelweg 339,
Den Haag

Opdrachtgever

ROC Mondriaan,
Den Haag

Bouwmanagement

Alphaplan,
Alphen a/d Rijn

Fase

In uitvoering

Start bouw

2022

Ontwerp

2020 -

Oplevering

augustus - september 2022

Monumentaal schoolgebouw

De voormalige R.K. Technische school St. Paulus aan de Meppelweg 339-341 in Den Haag is gebouwd in de periode 1957-1959 naar ontwerp van de architecten Molenaar en Sips. Inmiddels is de school een Rijksmonument; een typisch voorbeeld van de wederopbouw-architectuur in Den Haag zuidwest, en nog behoorlijk goed behouden. 

Een nieuwe campus voor ontwikkeling in Den Haag Zuidwest

De school is aangekocht door ROC Mondriaan, die hun praktijkonderwijs gaan huisvesten in het gebouw, een heel toepasselijk en passend gebruik. Bureau Kroner heeft een plan gemaakt om de bestaande kwaliteiten van het gebouw te gebruiken en te versterken en het zeer wisselend onderwijsprogramma van het ROC te faciliteren.

Kruisbestuiving

De indeling van het gebouw weerspiegelt een helder idee over de opleidingen:
Op de begane grond zijn alle praktijkruimtes te vinden, en op de verdiepingen erboven theorie-lokalen. Door het op deze manier in te delen, ontstaat er een klimaat waar kruisbestuiving kan plaatsvinden. Studenten zienvaker wat anderen aan het doen zijn; kunnen geïnspireerd worden door andere werkvelden en daar hopelijk ook weer van leren.

De gebouwen worden in het ontwerp dus niet gescheiden, maar in lagen opgebouwd.

Belangrijke stijlkenmerken en elementen worden behouden of gerestaureerd. Nieuwe ingrepen worden op een bescheiden, afwijkende manier vormgegeven ten opzichte van de bestaande structuur.

Een duidelijk statement over behoud en hergebruik; flexibel en realistisch met oog voor detail, kleur en sfeer.

Start voorbereiding bouw: 2021

Uitvoering: 2022

We creëren binnen de Meppel eigenlijk een mini-ROC. Het unieke is dat er praktijkruimten worden ingericht voor álle branches waarvoor het ROC opleidt. Daar ben ik echt heel trots op.

Philip Nijgh, schooldirecteur Entreeopleidingen ROC Mondriaan