Theatrale wijnbar en restaurant

Aan de rand van de binnenstad van Delft heeft Bureau Kroner een restaurant en wijnbar gerealiseerd. Op moderne manier verwijst de architectuur naar de naastgelegen historische grachtenpanden.

Opdrachtgever

W. Meyer Beheer,
Leiden

In samenwerking met

Panagro ontwikkelingsmaatschappij en Vidomes, Delft

Gebruiker

Restaurant Maxime,
Delft

Aannemer

Bakels en Ouwerkerk Bouw,
Den Haag

Ontwerp

2004 - 2008

Oplevering

2009

Projectteam

Mark Graafland, Solita Stucken, Jeroen van Wieren, Patrick Willemsen, Emrah Sönmez

Het Wijnhuis in Delft vervult een belangrijke entreefunctie vanuit het oude centrum richting het nieuwe Zuidpoortgebied. Op een oude restkavel is nu een belangrijke lantaarnfunctie gekomen die deze overgang markeert. 

Het ontwerp sluit aan bij het in de binnenstad thuishorende houtloods- of pakhuistype. Door de transparante structuur van hout en glas vormt de nieuwbouw een abstracte vertaling van deze historische typologie. 

Aansluiting met naastgelegen panden

Bureau Kroner was ook verantwoordelijk voor de renovatie van de drie naastgelegen panden. In twee ervan zijn appartementen gerealiseerd en het derde pand is getransformeerd tot restaurant. Verschillende openingen in de voormalige buitengevel verbinden dit pand met de naastgelegen nieuwbouw.

Prijswinnaar

Dit ontwerp is de winnende inzending voor de openbare ontwerpwedstrijd Zuidpoort/Achterom. Deze prijsvraag was uitgeschreven door de gemeente Delft en ontwerpersvereniging DelftDesign. in het juryrapport prees de jury zowel de analyse als het daaruit voortkomende ontwerp:

"De jury heeft Het Wijnhuis als winnaar bekroond vanwege de vondst om een oeroude huisvorm te ontleden en het vervolgens op geraffineerde wijze weer op te bouwen in slechts twee materialen: glas en hout."

"Ook heeft de jury bewondering voor de scherpzinnige analyse die Kroner en Panagro van de situatie hebben gemaakt en de wijze waarop zij dit hebben omgezet in een stedenbouwkundig adequate en architectonisch verrassende oplossing."

Dag en nacht

De gevels van de nieuwbouw bestaan uit stalen frames met een rasterwerk van purperharthouten latten. Zo ontstaat een rasterwerk dat een halftransparante schil vormt. 

Overdag manifesteert het gebouw zich als een vrij gesloten houten volume. Als de frames met de houten delen opendraaien en de schuifpuien geopend zijn, ontstaat echter een doorzicht tot diep in het bestaande pand en maakt de aanbouw volledig deel uit van de openbare ruimte.

’s Avonds keert de situatie zich om. Het gesloten pand begint licht uit te stralen en wordt volledig transparant. Visueel maakt het interieur nu deel uit van de stad. Door de schermwerking van de houten delen zitten de bezoekers binnen echter in een prettig besloten ruimte, zonder het contact met de straat te verliezen.

Theatraal interieur

Bureau Kroner maakte ook het ontwerp voor het interieur van het restaurant. Hier is gekozen voor een verschil in sfeer en uitstraling tussen het besloten deel in het bestaande pand en het meer open deel in de nieuwbouw. De verbinding tussen beide sferen creëert een plezierige spanning.

De oude buitenmuur blijft zichtbaar, en is metallic bronskleurig geschilderd met strak omlijste openingen tussen de twee panden. Vanuit de nieuwbouw geeft dat een theatrale diepte aan de ruimte. Terwijl vanuit de oudbouw juist een mooi zicht op de stad ontstaat, als abstracte beelden van de buitenwereld.

In de media

Ook de media hebben aandacht besteed aan dit project. Zo verscheen er een bespreking in de Architect: 

Bekijk de PDF van het artikel in de Architect

Of lees het artikel online

 

En het project is gepubliceerd op Architectenweb:

Bekijk de publicatie op Architectenweb