Stadswoningen in een Kloostertuin, Den Haag

In een verborgen groene oase in het hart van een bouwblok in Den Haag, realiseerde Bureau Kroner vijf nieuwe stadswoningen.

Adres

Kloostertuin achter de Brouwersgracht,
Den Haag

Opdrachtgever

Woningbeheer,
Den Haag

In samenwerking met

Ontwerp gevelpanelen:
Richard Brouwer

Aannemer

Huurman Teerenstra, Zoetermeer

Ontwerp

1996-1998

Oplevering

1999

Kloostertuin

Deze voormalige kloostertuin is een verborgen groene oase in het hart van een bouwblok, gelegen in het oude centrum van Den Haag.
De besloten locatie wordt gekarakteriseerd door tuinmuren, die deels overblijfsel zijn van de oude kloostermuur, of de begrenzing vormen van naastgelegen hofjes.

De gevels van de 5 nieuwe stadswoningen sluiten aan op deze muren, en zijn gebouwd met een basement van sloopsteen.

Kastanjeboom

Het plan omvat vijf woningen, waarvan de laatste een kwartslag gedraaid is. Hierdoor krijgt deze een extra tuin, en kon de karakteristieke kastanjeboom in het binnengebied bewaard blijven.

Kunstwerk

^ fragment van het schilderij

De panelen tussen de ramen op de tweede verdieping zijn gemaakt van een digitale afdruk van een schilderij van de Haagse kunstenaar Richard Brouwer.