Restaurant en wijnbar in Delft

Het winnende prijsvraagontwerp voor een aandachtrekkende publieke functie aan de rand van de binnenstad van Delft.

Opdrachtgever

W. Meyer Beheer,
Leiden

In samenwerking met

Panagro ontwikkelingsmaatschappij en Vidomes, Delft

Gebruiker

Restaurant Maxime,
Delft

Aannemer

Bakels en Ouwerkerk Bouw,
Den Haag

Ontwerp

2004 - 2008

Oplevering

2009

Projectteam

Mark Graafland, Solita Stucken, Jeroen van Wieren, Patrick Willemsen, Emrah Sönmez

Prijswinnaar

Dit ontwerp is de winnende inzending voor de openbare ontwerpwedstrijd Zuidpoort/Achterom, uitgeschreven door de gemeente Delft en ontwerpersvereniging Delftdesign.

Uit het Juryrapport:

"De jury heeft Het Wijnhuis als winnaar bekroond vanwege de vondst om een oeroude huisvorm te ontleden en het vervolgens op geraffineerde wijze weer op te bouwen in slechts twee materialen: glas en hout. Ook heeft de jury bewondering voor de scherpzinnige analyse die Kroner en Panagro van de situatie hebben gemaakt en de wijze waarop zij dit hebben omgezet in een stedenbouwkundig adequate en architectonisch verrassende oplossing."

Halftransparante gevel

De gevels van de nieuwbouw bestaan uit stalen frames met een rasterwerk van purperharthouten latten, die een halftransparante schil vormen. Achter dit rasterwerk is de betonnen cilinder van de trap te zien, die 's avonds van binnenuit verlicht wordt.

Een theatraal interieur

Bureau Kroner maakte ook het ontwerp voor het interieur van het restaurant.

De oude buitenmuur blijft zichtbaar, en is metallic bronskleurig geschilderd.

Foto's van de bouw

Thema

Er verscheen een artikel over dit project in De Architect - maart 2010:

» pdf van het artikel

» naar het artikel op www.dearchitect.nl