Renovatie en verbouwing van zorgcentrum Jonker Frans in Den Haag

Renovatie en verbouwing van een zorgcentrum in de wijk Regentesse-Valkenboskwartier in Den Haag op basis van het scheiden van wonen en zorg.

Adres

Newtonplein 100,
Den Haag

Opdrachtgever

Florence Zorggroep

Aannemer

BAM Woningbouw,
Den Haag

Ontwerp

2010-2012

Oplevering

2013

Interieurontwerp

Buro Desk; Heleen Eilers

Projectteam

Mark Graafland, Solita Stucken, Jaap Mittelhaeuser, Giulia Melloni, Siebrine Noordenbos

Grondige renovatie

Bureau Kroner maakte het ontwerp voor een totale, duurzame renovatie van dit woon-zorgcomplex in de wijk Regentesse-Valkenboskwartier in Den Haag.

Meer mogelijk

De oorspronkelijke opgave betrof eigenlijk alleen een upgrade van het interieur en het samenvoegen van kamers tot nieuwe appartementen. Na een uitgebreide analyse van de mogelijkheden van het upgraden van de bestaande gevel, concludeerden wij dat er meerdere goede redenen waren om de gehele gevel te vervangen;
enerzijds vanuit het beeld, anderzijds vanuit duurzaamheid, comfort en woonkwaliteit geredeneerd. De opdrachtgever zag op meerdere fronten de meerwaarde van deze ingrijpende wijziging in de plannen en ging akkoord met een volledige renovatie.

Een verouderd gebouw

Het complex uit de jaren ’80 was in slechte staat, met kleine kamers en badkamers die niet geschikt zijn voor goede ouderenzorg. De gevels waren ongeïsoleerd, met kleine raamopeningen in enkel glas.

De architectonische uitstraling was matig, in schaal en materiaal een vreemd onaangepast element in de wijk.

De gevels werden volledig vernieuwd

Nieuwe gevels

Door het vervangen van alle gevels werden twee belangrijke duurzaamheidsresultaten bereikt:

Ten eerste kon de nieuwe gevel hoogwaardig worden geïsoleerd en kierdicht worden opgeleverd met gebruik van duurzame, gezonde materialen. De nieuwe gevel levert een enorme bezuiniging in de stookkosten en een grote sprong voorwaarts in comfort in de woning op. Alleen al deze bezuiniging in energiekosten zorgt ervoor dat de investering zich over een periode van 15 jaar terugbetaalt.

Ten tweede kreeg het complex een enorme kwaliteitsimpuls, waardoor het nu de uitstraling heeft gekregen die past bij de wijkfunctie van het gebouw.

Inpassing in de stad

Een tweede doel dat werd bereikt met de vernieuwing van de gevels:
De verschillende onderdelen van het complex konden wij zodanig herontwerpen dat het gebouw zich nu veel beter voegt in de stedelijke context, veel aantrekkelijker wordt en daardoor veel langer in gebruik zal blijven. De exploitatietoekomst is verschoven van 15 jaar naar 50 jaar. Hergebruik en renovatie hebben dus geleid tot een duurzaam uitgewerkt woonconcept.

Zorg-appartementen en zorg-studio's

In het wooncomplex is gekozen voor een enorme kwaliteitsslag. Door het samenvoegen van telkens twee voormalige wooneenheden ontstaat een volwaardig zorg-appartement met een rolstoel-toegankelijke badkamer en een aparte slaapkamer.

Voor de psycho-geriatrische afdeling zijn de appartementen aangepast tot moderne zorg-studio's, voorzien van een ruime badkamer waarin de hulpverlening goed mogelijk is. Op deze PG-verdieping bevinden zich ook ruime gemeenschappelijke woonkamers.

Over dit project verscheen een artikel in 'Stedebouw & Architectuur', Thema Bouw & Zorg: 'All inclusive appartementsgebouwen'

» pdf van het artikel