Grote tandartsenpraktijk in voormalig postkantoor

In een voormalig postkantoor in Voorburg is een tandartsenpraktijk met 10 behandelruimtes gerealiseerd. Bureau Kroner maakte het ontwerp voor de transformatie en het interieur.

Adres

Prins Bernhardlaan 1,
Voorburg

Opdrachtgever

M2 tandartsen

Aannemer

Dijkxhoorn Bouw,
Den Haag

Meubelwerk

Dijkxhoorn Bouw,
Den Haag

Ontwerp

2009

Oplevering

2010

Projectteam

Mark Graafland, Solita Stucken, Jeroen van Wieren, Jaap Mittelhaeuser, Patrick Willemsen, Zeno van den Broek

Foto's

Luuk Kramer en Bureau Kroner

Voormalig postkantoor

In nauwe samenwerking met de visionaire tandartsen van M2, ontwierp Bureau Kroner een tandartspraktijk waarin de beleving centraal staat.

In een voormalig postkantoor uit de jaren '50 is een vernieuwende praktijk gemaakt, met een sfeervolle ontvangstruimte, een spectaculaire poetshoek, bijzondere 3D-plafonds in de behandelruimtes, en een werk- en sterilisatieruimte vol vleugels en luchten.

'Geen monden, maar mensen' is het credo van M2 tandartsen.
Bureau Kroner ontwierp hiervoor de ruimte.

Het gebouw is volledig van binnenuit geïsoleerd en voorzien van voorzetramen, zodat het gevelbeeld behouden bleef.

Bijzondere plafonds

Bij het ontwerpen van de behandelkamers van de tandartspraktijk stelde Bureau Kroner voor om speciale aandacht te besteden aan de plafonds.

Allemaal verschillend

Iedere kamer kreeg een eigen plafondontwerp, variërend van een kopie van een antiek Frans cassettenplafond, tot een abstracte verbeelding van een sterrenconstellatie, tot een maquette van de omgeving rondom de praktijk.

Organisatie levert kwaliteit

Het ABC-principe, dat de basis vormt voor de organisatie van de praktijk van M2 tandartsen, is een belangrijk uitgangspunt voor de indeling van de nieuwe praktijk.

De ontvangst- en wachtruimte (A), de behandelruimtes (B) en de algemene praktijkruimtes (C) blijven strict gescheiden, functioneel én visueel. Hierdoor kan een optimale kwaliteit worden nagestreefd, zowel met betrekking tot de ervaring van de bezoeker als in het werkklimaat voor de medewerkers van de praktijk.

Participatie

Het ontwerp voor de nieuwe tandartspraktijk was aanleiding voor het team van M2 tandartsen om de gehele organisatie van het bedrijf opnieuw te definiëren.
In nauwe samenwerking met de ontwerpers van Bureau Kroner werden de werkprocessen kritisch bekeken.

Samen met de assistenten werd de sterilisatie-opstelling zo efficiënt mogelijk ingericht. Er werd een nieuw concept bedacht voor de entreeruimte, en in plaats van de receptioniste werd de 'hostess' geïntroduceerd, die de klant in een passende, ontspannen omgeving ontvangt.

 

Aandachtstrekker

In de onderscheidende praktijk van M2 tandartsen is de poetshoek ingezet als publiekstrekker. Bureau Kroner ontwierp een geheel geënsceneerde zintuiglijke ervaring rondom het thema van het poetsen.

Ontwerpthema's

Voor de vormgeving van de drie zones is een overkoepelend uitgangsconcept bedacht voor alle praktijken van M2 tandartsen, met specifieke thema's per filiaal. In de locatie Voorburg (waar de praktijk is gevestigd in een voormalig postkantoor) is het thema 'de Postduif'.

De drie zones zijn vervolgens vormgegeven met als uitgangspunt in zone A een chique, rustige omgeving te creëren waar de klant centraal staat; de B-zone bestaat uit heldere, zakelijke ruimtes die als focuspunt ieder een bijzonder plafond hebben; en de C-zone is informeel en kleurrijk.

Bureau Kroner maakte ook het interieurontwerp voor de vestiging van M2 tandartsen in Oegstgeest:
Het concept is hetzelfde, de sfeer is herkenbaar, maar hier is het thema: De Orchidee.

» M2 tandartsen, Oegstgeest

» website M2 tandartsen