Europese School in een gerestaureerd monumentaal gebouw

Bureau Kroner maakte het ontwerp voor de volledige renovatie en transformatie, alsmede voor het nieuwe interieur.

Adres

Oostduinlaan 50,
Den Haag

Opdrachtgever

The European School of The Hague

In samenwerking met

Anika van Vugt

Gebruiker

The European School of The Hague

Bouwmanagement

Avant Bouwpartners,
Utrecht

Aannemer

Blanksma Groep,
Alphen a/d Rijn

Ontwerp

2018 - 2020

Oplevering

2021

Projectteam

Mark Graafland, Timo van de Ven, Siebrine Noordenbos

Een gebouw met een rijke historie

Het gebouw van het voormalige Aloysiuscollege in Den Haag stamt uit 1925, en is ooit ontworpen voor onderwijs door Jezuïeten, die in het aangrenzende patershuis woonden.

In 2010 werd het gebouw door de gemeente Den Haag tot monument verklaard, maar de gebruiker, het Aloysiuscollege, sloot in 2015-16 de deuren.

Een nieuwe bestemming

Gelukkig bleef de bestemming en het gebruik van het gebouw gewaarborgd, met een nieuwe gebruiker, de Europese School, die in 2020 de gehele bovenbouw van de snel groeiende school verhuisde naar deze locatie.
Bureau Kroner maakte het ontwerp voor de volledige renovatie en transformatie, alsmede voor het nieuwe interieur.

Balans in functies

Het programmatisch concept gaat uit van een afgewogen balans tussen onderwijzen, verblijven en ondersteunen.

Ontmoetingsruimtes zijn belangrijk, maar ook concentratieplekken en multifunctionele ruimtes.

Kleurgebruik

Het kleurenpalet is zorgvuldig onderzocht, op basis van de bestaande kleuren, die met name in de te behouden tegelvloeren zichtbaar zijn.
De kleurcodes markeren het onderscheid tussen concentratie, samenwerking en ontspanning op een vanzelfsprekende manier.

Voor de invulling van het interieur werken wij opnieuw samen met Anika van Vugt, interieurontwerper.