COLLECTIEF PARTICULIER OPDRACHTGEVERSCHAP

Het binnenstedelijke nieuwbouwplan van de wijk Nieuw Leyden bestaat uit circa 30 bouwblokken met per blok 10 tot 20 woningen. Elk blok wordt door de bewoners als collectief particulier opdrachtgeverschap uitgevoerd, waarbij elke bewoner een eigen ontwerp voor de individuele woning laat maken en uitvoeren terwijl de gemeenschappelijke onderdelen van het blok collectief worden uitgevoerd. Er gelden geen eisen van de Welstandscommissie waardoor elk blok wordt opgebouwd uit zeer uiteenlopende woningen van de individuele bewoners.

Voor twee particuliere opdrachtgevers uit een blok maakte Bureau Kroner een ontwerp voor hun woning: een hoekwoning en een tussenwoning.

 

HOEKWONING: ROBUUST

De opdrachtgevers van de hoekwoning hadden de wens om met een groot gezin in een robuust en degelijk huis te wonen.

Dit heeft zich vertaald in een woning met een afgewogen combinatie van indeling en gevel. Een efficiënte indeling biedt ruimte aan alle leden van het gezin en alle uiteenlopende gebruiksfuncties.

De gevel is uitgevoerd in gemetselde grove stukken natuursteen, waarin grote betonnen kaders zijn geplaatst. De dikte en zwaarte van de gevel wordt hierdoor in de gevel zichtbaar en het in interieur voelbaar.

 

VAN SCHETS TOT GEBOUW

Het ontwerp voor de tussenwoning is gebaseerd op de eerste schets van de opdrachtgever: een grafisch vormgever die al een duidelijk beeld had van zijn ideale woning.

De gevel van aluminium en glas is expressief en modern en tegelijkertijd eenvoudig en duurzaam. Bij de indeling van de woning is er niet gekozen voor een voor de hand liggende traditionele opbouw van wonen beneden en slapen boven, maar zijn de verschillende vertrekken daar gesitueerd waar dit voor het gebruik het meest ideaal is.

Zo zijn de slaapkamers gelegen rond een patio in het donkere en stille binnenste gedeelte van de woning en is de keuken juist op de lichtere bovengelegen verdieping gesitueerd. Een grote vide verbindt de woongedeelten op de verschillende verdiepingen.

TWEE WOONHUIZEN, LEIDEN

 

Ontwerp voor twee woonhuizen in de nieuwe wijk Nieuw Leyden

 

Particuliere opdrachtgevers.

Aannemer: R.A. van Leeuwen Bouwbedrijf b.v.

 

Ontwerp: 2008-2010

Opgeleverd: 2011

 

Projectteam Bureau Kroner: Jaap Mittelhaeuser, Mark Graafland

> ARCHITECTUUR

> PARTICULIERE OPDRACHTGEVERS

Bureau Kroner architecten - Binckhorstlaan 299, 2516 BC Den Haag