WOONGROEP VAN SENIOREN

Op de plek van een voormalige garage aan de Akeleistraat in Den Haag is een nieuw woongebouw gerealiseerd met 17 ouderenwoningen en een gemeenschappelijke ruimte in het kader van ‘groepswonen door ouderen’. Het gebouw biedt ruime appartementen voor senioren uit de Bomenbuurt, die gezamenlijk een woongroep vormen. Verder huisvest het gebouw op de begane grond een apotheek en een gezamenlijke praktijk voor vier huisartsen.

 

COMMUNICATIE EN INSPRAAK

Tijdens het ontwerpproces is veel gecommuniceerd met de bewonersgroep over hun woonwensen en is er rekening gehouden met de aanpasbaarheid van de woningen.

 

ACCENT IN DE STRAAT

Het nieuwe gebouw sluit aan op de omringende bebouwing door het materiaalgebruik en de doorlopende horizontale lijnen in de gevel, maar heeft tegelijkertijd een eigenwijze, karaktervolle uitstraling. Het gezondheidscentrum is duidelijk te herkennen aan de witte steen in de plint.

 

OPENHEID

De grote glazen deuren aan de voorzijde zorgen voor veel licht in de woningen, en functioneren geopend als ruim frans balkon. Aan de achterzijde bieden een extra brede galerij en een ruime gemeenschappelijke tuin volop mogelijkheden voor de bewoners om activiteiten te ontplooien; gezamenlijk of individueel.

 

Het project in de Akeleistraat biedt eigentijdse woonruimte voor moderne ouderen.

 

NIEUWE STAD PRIJS

Dit project was een van de 4 genomineerden voor de Nieuwe Stad Prijs van de gemeente Den Haag in 2006.

> BIJZONDERE WOONVORMEN

> ONTWERPEN VOOR DE ZORG

WOONGEBOUW MET APOTHEEK EN HUISARTSENPRAKTIJK

 

Akeleistraat 33, Den Haag

 

Wooncomplex met 17 ouderenwoningen voor ‘Groepswonen door Ouderen’, gemeenschappelijke ruimte, parkeergarage, apotheek en een gezamenlijke praktijk voor 4 huisartsen.

 

Oplevering: juni 2006

 

Opdrachtgever: Citadel Projecten, voor Staedion, Den Haag

Aannemer: Thunnissen Bouw, Heemstede

Gebruiker: Stichting GDO / Akelei Huisartsenzorg en apotheek

 

Projectteam Bureau Kroner: Mark Graafland, Patrick Willemsen, Kemal Kahraman (Groot Partners, Alkmaar)

 

Foto's: ›› Ellen Houtman

 

 

Bureau Kroner architecten - Binckhorstlaan 299, 2516 BC Den Haag