BIJZONDERE FUNCTIE

In opdracht van Vestia Delft heeft Bureau Kroner een bijzonder woongebouw voor Stichting PerspeKtief gerealiseerd aan de Vrijenbanselaan / Brasserskade in Delft. Stichting PerspeKtief biedt woonruimte voor ex-psychiatrische patiënten, die onder begeleiding in verschillende mates van zelfstandigheid als woongroep samen wonen.

 

AFGESCHERMD

Aan de drukke doorgaande route langs het gebouw is de gevel uitgevoerd in prefab betonnen elementen. Vanwege de verkeersbelasting was een ‘dove’ gevel vereist. De zware geluidsnorm wordt gehaald door de massa van het betonelement, terwijl toch nog grote raamopeningen konden worden gemaakt met extra kierdichting en extra dik dubbelglas.

 

DYNAMISCH GEVELBEELD

De elementen benadrukken de individuele woonunits en vormen gezamenlijk een dynamisch gevelbeeld door de getordeerde, in dikte en diepte verlopende omkaderingen. Binnen deze lijsten zijn afwisselend ramen en panelen met een motief van delftsblauwe tegels geplaatst.

 

LAMPION

De gevel van het trappenhuis op de kop van het gebouw is uitgevoerd als een gelaagde huid van dichte en transparante vlakken, in eternit en lexan. ‘s Nachts schijnt door de smalle openingen het licht naar buiten en straalt de kop van het gebouw als een lampion.

 

HERKENBAAR EN BESCHERMD

Met dit wooncomplex heeft Bureau Kroner een gebouw gerealiseerd waarmee de bewoners van deze 'Beschermd wonen'-groep letterlijk een plek binnen de samenleving krijgen, herkenbaar en zelfbewust, maar tevens veilig en beschermd, zowel gevoelsmatig als fysiek.

Bureau Kroner maakte ook het ontwerp voor de inrichting van de gemeenschappelijke ruimte en de gemeenschappelijke tuin.

> BIJZONDERE WOONVORMEN

> ONTWERPEN VOOR DE ZORG

WOONGEBOUW BRASSERSKADE

 

Brasserskade 55-57, Delft

 

Wooncomplex met 24 woningen en een gemeenschappelijke ruimte voor ex-psychiatrische patiënten (‘beschermd wonen’)

 

Opdrachtgever: Vestia, Delft

Projectmanagement: Ceres Projecten, Den Haag

Aannemer: Aannemingmaatschappij Panagro, Leidschendam

Gebruiker: Stichting PerspeKtief woonbegeleiding, Delft

 

Oplevering: oktober 2007

 

Projectteam Bureau Kroner: Mark Graafland, Jaap Mittelhaeuser, Patrick Willemsen, Solita Stucken, Ellen de Boer, Kemal Kahraman (Groot Partners, Alkmaar)

 

Foto's: ›› Ellen Houtman

 

 

Bureau Kroner architecten - Binckhorstlaan 299, 2516 BC Den Haag