MEER RUIMTE

Op de prachtige ligplek van een oude kleine eenlaagse woonark aan de Vecht in Utrecht, wilden de opdrachtgevers een nieuwe ark om met hun gezin ruim in te kunnen leven.

De nieuwe woonboot bestaat uit twee verdiepingen, waarvan de onderste laag voor het grootste gedeelte onder water ligt. De slaapvertrekken en de badkamer zijn rond een centrale hal gelegd en hebben hooggelegen smalle ramen net boven de waterspiegel.

 

ZICHTLIJNEN

De woonverdieping is over de gehele lengte opgebouwd uit twee zones, die je ook aan de buitenzijde terug ziet in de betimmering. De functionele zone met de entrée, berging, keuken en studeerruimte is smal en gesloten.

De woonzone is breed en open en wordt weer opgedeeld door de buitenruimte/patio die woonkeuken en woonruimte ruimtelijk scheidt. Visueel zijn de ruimtes echter met elkaar verbonden en als de schuifdeuren openstaan bij mooi weer, zijn beide ruimtes ook fysiek met elkaar verbonden.

 

BESCHUTTING EN UITZICHT

De wanden van de woonboot zijn niet volledig opengelegd naar het water, maar op een selectieve wijze voorzien van raampartijen met brede lijsten die het zicht op de Vecht omkaderen. Langs de buitengevel, dwars door de patio heen ontstaat een mooie lange zichtlijn over de lengte van de Vecht. De patio doorbreekt de hoofdmassa van de ark en creëert een beschutte buitenruimte aan het water waarin de ruimtelijkheid van de woonverdieping zich optimaal manifesteert.

> ARCHITECTUUR

WOONARK

 

Vecht, Utrecht

 

Particuliere opdrachtgever

Bouw: Spruyt Arkenbouw, Heerenveen

 

Ontwerp: 2002

Oplevering: 2004

 

projectteam: Mark Graafland, Jeroen van Wieren

> PARTICULIERE OPDRACHTGEVERS

Bureau Kroner architecten - Binckhorstlaan 299, 2516 BC Den Haag