WATERSTRUCTUUR ALS BASIS

Op de voormalige volkstuinen-locatie in de zogenaamde Erasmus-zone in Den Haag Zuid-West wordt een ruim opgezette woonenclave ontwikkeld, met een specifieke groene identiteit en bijzondere woonkwaliteit.

De waterstructuur vormt het uitgangspunt voor de vormgeving en opzet van de openbare ruimte in het gebied; een systeem dat ecologisch waardevol is en ook in esthetisch en recreatief opzicht een meerwaarde aan het gebied geeft. De ontwikkeling sluit hiermee aan op de ecologische en duurzame doelstelling en ambities die de gemeente Den Haag heeft geformuleerd voor het Erasmusveld.

 

GROENE RUIMTE

Ontspannen gepositioneerde woningblokken staan op het veld, direct aan de groene open ruimte.

Ten behoeve van de overgang van prive naar openbaar worden de kappen doorgetrokken boven de zone aan de voor- en achtergevel. Zo ontstaat een vaste zonwering, terwijl de ruimte voor de gevel geborgenheid biedt. Een eenvoudige architectuur-taal, met prominente strakke, overstekende kappen, zorgt voor een rustig beeld waarin het groen de hoofdrol speelt.

 

LANDSCHAP

De architectuur zal dienstbaar zijn aan het landschap, aan de groene omgeving met het weide veld en de boomgroepen. Hiermee wordt op natuurlijke wijze een duurzame manier van energiehuishouding mogelijk gemaakt, terwijl er tegelijkertijd een ontspannen sfeer ontstaat op de overgang van woning naar openbaar gebied. Een private ruimte die gebruik maakt van de ruimte van het groene veld er buiten.

> STEDENBOUW

> DUURZAAMHEID

> WONINGBOUW

ONTWERP VOOR DE ONTWIKKELING

VAN EEN WONINGBOUWLOCATIE IN DEN HAAG

 

Het Groene Veld, Erasmusveld, Den Haag

 

Stedenbouwkundig plan voor een ecologische woningbouwlocatie.

± 95 woningen en 295 appartementen, met commerciële ruimtes en gemeenschappelijke functies.

 

Opdrachtgever: Tetteroo Bouw & Projectontwikkeling

In samenwerking met: DELVA Landscape architects

 

Ontwerp: 2013-2014

 

Projectteam: Mark Graafland, Jaap Mittelhaeuser

Bureau Kroner architecten - Binckhorstlaan 299, 2516 BC Den Haag