HERGEBRUIK BOEKBINDERIJ

Het ontwerp voor dit woningbouwcomplex in Amsterdam gaat uit van het behoud en hergebruik van de voormalige boekbinderij aan de Kostverlorenvaart.

BOOTWONINGEN

Aan de Kostverlorenvaart zijn tien stadsvilla's aan het water ontworpen, met een inpandige aanlegplaats voor een pleziervaartuig tot 7 meter.

 

VOORBEELDPROJECT

Dit project is genomineerd voor de Amsterdamse Architectuur prijs 2011 door ARCAM.

WONINGBOUWCOMPLEX

GILLIS VAN LEDENBERCHSTRAAT

 

Gillis van Ledenberchstraat en Kostverlorenvaart, Amsterdam

 

Ontwerp voor 71 woningen in diverse types met parkeervoorzieningen; deels nieuwbouw, deels in een voormalige boekbinderij

 

Opdrachtgever: De Principaal, Amsterdam i.s.m. PFC2 Envelopment, Amsterdam

Aannemer: Bouwbedrijf De Nijs, Warmenhuizen

 

Ontwerp: 2005 - 2008

Oplevering: 2011

 

Projectteam: Mark Graafland, Jaap Mittelhaeuser, Patrick Willemsen, Ellen de Boer, Ender Girgin, Emrah Sönmez, Floris Burgwal (Groot Partners, Alkmaar)

 

foto's: ›› Luuk Kramer en Bureau Kroner

 • ontwerpbeschrijving

  HERGEBRUIK BOEKBINDERIJ

  Het ontwerp voor hergebruik van de voormalige boekbinderij aan de Gillis van Ledenberchstraat en Kostverlorenvaart in Amsterdam gaat uit van het behoud van een groot deel van het gebouw van de boekbinderij. Kelder en begane grond zijn ingezet als parkeervoorziening, terwijl de karakteristieke ruimtes aan de Kostverlorenvaart worden gebruikt als woon-werkruimtes, atelierwoningen en lofts.

   

  BOOTWONINGEN

  In het nieuwbouwgedeelte aan de Gillis van Ledenberchstraat, en grenzend aan een nieuw ingericht plein, zijn stadswoningen en appartementen gerealiseerd. Aan de Kostverlorenvaart zijn tien luxe stadsvilla's aan het water ontworpen, met een inpandige aanlegplaats voor een pleziervaartuig tot 7 meter.

   

  INPASSING IN DE STAD

  Een prettig ruim binnengebied vormt de verbinding tussen de verschillende onderdelen van het plan en de achterzijde van de bestaande woningen in de Gillis van Ledenberchstraat.

  De variatie aan woningtypes zorgt voor een gemengd en levendig gebruik van de locatie, waarmee een stedelijk dynamisch woon- en werkklimaat aan de buurt wordt toegevoegd.

Bureau Kroner architecten - Binckhorstlaan 299, 2516 BC Den Haag