TRANSFORMATIE

Dit voormalige postsorteercentrum en postkantoor in Dieren stond al geruime tijd leeg. Na de transformatie biedt het gebouw ruimte aan een tandartspraktijk en een gemeentekantoor.

Door middel van een uitbouw aan de zijgevel en het creëren van een tweede toegang is er op de eerste verdieping een dependance gerealiseerd voor het gemeentekantoor van de gemeente Rheden.

In de bestaande gevels zijn met name op de verdieping extra gevelopeningen aangebracht.

De kleurcombinaties van het nieuwe keim- en schilderwerk benadrukken de vormen van het oorspronkelijke gebouw.

TRANSFORMATIE VAN EEN VOORMALIG POSTKANTOOR TOT TANDARTSPRAKTIJK EN GEMEENTEKANTOOR

 

IJsselstate Tandartsen

Piersonstraat 3, Dieren

 

Transformatie van een voormalig post-sorteergebouw en postkantoor in Dieren tot multifunctioneel publiek gebouw.

 

Opdrachtgever: NCBK Beheer en IJsselstate Tandartsen

Aannemer: Aannemersbedrijf TBB, Herveld

 

Oplevering: november 2018

 

Projectteam: Mark Graafland, Timo van de Ven, Rick van Vliet

 

 

  • ontwerpbeschrijving

    De gehele begane grond is getransformeerd tot tandartsenpraktijk met 8 behandelkamers voor IJsselstate tandartsen.

    Door middel van een uitbouw aan de zijgevel en het creëren van een tweede toegang is er op de eerste verdieping een dependance gerealiseerd voor de publieksfuncties van het gemeentekantoor van de gemeente Rheden, specifiek voor de inwoners van de gemeente Dieren.

     

    In de bestaande gevels zijn met name op de verdieping extra gevelopeningen aangebracht. De oorspronkelijke plastiek van het typische jaren ’80 gebouw is behouden en versterkt door het kleurgebruik: de terugliggende plint is zandkleurig gekeimd terwijl het hoofdvolume donkergrijs is gekeimd waarbij de oorspronkelijke betonnen lateien en constructieve elementen wit zijn geschilderd.

     

    Verduurzaming

    Naast de diverse bouwkundige verbeteringen aan de schil van het gebouw is het complete pand voorzien van een all-electric concept in de vorm van een VRV-installatie; de vloerverwarming en -koeling zorgt voor een basistemperatuur waarbij wordt nageregeld d.m.v. VRV-binnendelen per verblijfsruimte.

    De ventilatie wordt verzorgd door een geavanceerd ventilatie-systeem-units met WTW; er wordt in elke ruimte door middel van luchtverdeelslangen geklimatiseerde lucht beheerst ingeblazen en goed afgezogen.

    De begane grond en verdieping zijn installatietechnisch volledig van elkaar gescheiden vanwege het verschil in gebruik en eigendom.

    Op het zuidelijk georiënteerde dak van de tandartsenpraktijk zijn 190 stuks PV-panelen aangebracht. Het full-electric concept creëert een bijna energie-neutraal gebouw (BENG).

     

     

Bureau Kroner architecten - Binckhorstlaan 299, 2516 BC Den Haag