LANTAREN VOOR HET UITGAANSGEBIED

Bureau Kroner ontwierp een wijnbar/restaurant in een eenvoudige, transparante pakhuisvorm naast een bestaand woonhuis dat wordt hergebruikt als onderdeel van het restaurant.

EEN THEATRAAL INTERIEUR

De oude buitenmuur blijft zichtbaar in het interieur van het restaurant, en is metallic bronskleurig geschilderd.

Bureau Kroner maakte ook het ontwerp voor het interieur van het restaurant.

PRIJSWINNAAR

Dit ontwerp is de winnende inzending voor de openbare ontwerpwedstrijd Zuidpoort/Achterom, uitgeschreven door de gemeente Delft en ontwerpersvereniging Delftdesign.

HET WIJNHUIS - RESTAURANT EN WIJNBAR, DELFT

 

Achterom 159-165, Delft

 

Nieuwbouw van een restaurant en transformatie van een bestaand woonhuis tot horecafunctie.

 

Opdrachtgever: W. Meyer Beheer b.v.

Gebruiker en opdrachtgever interieur: Restaurant Maxime, Delft

Aannemer: Bakels en Ouwerkerk Bouw, Den Haag

 

Prijsvraaginzending i.s.m. Panagro ontwikkelingsmaatschappij b.v., Leidschendam en Vidomes, Delft

 

Ontwerp/bouwvoorbereiding: 2004 - 2008

Oplevering: oktober 2009

 

Projectteam Bureau Kroner: Mark Graafland, Patrick Willemsen, Jeroen van Wieren, Solita Stucken, Emrah Sönmez, Emma Tanis

 

foto's: ›› Teo Krijgsman en Bureau Kroner

 

  • ontwerpbeschrijving

    PRIJSWINNAAR

    Dit ontwerp is de winnende inzending voor de openbare ontwerpwedstrijd Zuidpoort/Achterom, uitgeschreven door de gemeente Delft en ontwerpersvereniging Delftdesign.

    Uit het Juryrapport:

    "De jury heeft Het Wijnhuis als winnaar bekroond vanwege de vondst om een oeroude huisvorm te ontleden en het vervolgens op geraffineerde wijze weer op te bouwen in slechts twee materialen: glas en hout. Ook heeft de jury bewondering voor de scherpzinnige analyse die Kroner en Panagro van de situatie hebben gemaakt en de wijze waarop zij dit hebben omgezet in een stedenbouwkundig adequate en architectonisch verrassende oplossing."

     

    LANTAREN VOOR HET UITGAANSGEBIED

    De gemeente Delft vroeg in haar prijsvraagopgave een nieuwe aandachtrekkende publieke functie op de overgang van oude binnenstad naar het nieuwe Zuidpoort-gebied. Door middel van een wijnbar/restaurant die in een eenvoudige, transparante pakhuisvorm gestalte krijgt, krijgt deze strategische hoek de gewenste lantarenfunctie.

     

    HALFTRANSPARANTE GEVEL

    De gevels van de nieuwbouw bestaan uit stalen frames met een rasterwerk van purperharthouten latten, die een halftransparante schil vormen. Achter dit rasterwerk is de betonnen cilinder van de trap te zien, die 's avonds van binnenuit verlicht wordt.

    Het naastgelegen bestaande pand is gerestaureerd en hergebruikt als onderdeel van het restaurant. De tweede-verdiepingsvloer is daar weggesloopt, zodat op de verdieping een dubbelhoge ruimte ontstaat, met de oude kapconstructie in zicht.

     

    EEN THEATRAAL INTERIEUR

    De twee volumes worden op verschillende plaatsen met elkaar verbonden door doorbraken in de tussenmuur. De oude buitenmuur blijft zichtbaar in het interieur van het restaurant, en is metallic bronskleurig geschilderd.

Bureau Kroner architecten - Binckhorstlaan 299, 2516 BC Den Haag