PRACHTIGE ZICHTLIJNEN VERBINDEN BINNEN MET BUITEN

EEN SPEELS GEBOUW DAT ELEGANT PAST IN DE OMGEVING

In opdracht van Zein Childcare maakte Bureau Kroner dit ontwerp voor een bijzonder en duurzaam gebouw, voor een nieuw kinderdagverblijf gelieerd aan de Europese School van Den Haag.

De gemeente Den Haag is ontwikkelaar en eigenaar van het gebouw.

MOOIE VERHOUDINGEN

Zorgvuldig ontworpen ruimtes met uitgekiende doorzichten.

 

... EN FIJNE MATERIALEN

Bijzonder interieurwerk met speelse én praktische details.

KINDEROPVANG EN BSO, DEN HAAG

 

Houtrustweg 2-4, Den Haag

 

Ontwerp voor de nieuwbouw van een kinderdagverblijf en buitenschoolse opvang, gelieerd aan de Europese school Den Haag

 

In opdracht van de gemeente Den Haag en Zein Childcare, Den Haag

 

Ontwerp: 2013-2014

Oplevering: 2016

 

Projectteam: Mark Graafland, Jaap Mittelhaeuser, Jeroen van Wieren,

Rick van Vliet, Siebrine Noordenbos, Mandy Ham

 

foto's: ›› Teo Krijgsman en Bureau Kroner

  • ontwerpbeschrijving

    EEN SPEELS GEBOUW DAT ELEGANT PAST IN DE OMGEVING

    Op het terrein van de Europese School aan de Houtrustweg in Den Haag is een nieuw kinderdagverblijf met buitenschoolse opvang gerealiseerd, speciaal voor de kinderen van de expats die daar naar school gaan. Zein Childcare gaf Bureau Kroner opdracht voor het ontwerp voor een bijzondere, duurzame nieuwbouw. De gemeente Den Haag is ontwikkelaar en eigenaar van het gebouw.

     

    De locatie aan de Houtrustweg ligt in de strook van de Atlantikwall, die na de oorlog is herbouwd. De jaren '50-architectuur van deze buurt en van het naastgelegen gebouw van de Europese School vormde uitgangspunt voor de uitstraling van het gebouw.

    Opvallend zijn de strakke witte kaders, afwisselend ingevuld met houten delen en grote ramen, die door verspringende diepte van de neggen zowel van binnen als van buiten een levendig beeld geven. Maat en schaal van kinderen en volwassenen zijn hierin op subtiele wijze verwerkt. De mooie okerkleurige baksteen verwijst naar de materialen uit de omgeving en geeft warmte aan het gebouw.

    Stedenbouwkundig vormt het nieuwe gebouw een logische aanvulling op het ensemble van gebouwvolumes waaruit de Europese School is opgebouwd. Het bestaande schoolplein is door het nieuwe gebouw meer omsloten, terwijl er een extra toegang van het complex is gecreëerd waardoor er een adres aan de Ieplaan ontstaat en de verkeersdruk en parkeerdruk rondom de school beter wordt verdeeld.

     

    PRACHTIGE ZICHTLIJNEN VERBINDEN BINNEN MET BUITEN

    In het ontwerp is optimaal ingespeeld op de boomrijke omgeving en de mooie brede groene ruimtes rondom de woongebouwen uit de jaren ‘50; door lange en doorlopende zichtlijnen heeft vrijwel iedere ruimte uitzicht op een mooi ingekaderd beeld van de omliggende stadsnatuur.

     

    MOOIE VERHOUDINGEN

    De ruimtes zijn prettig van verhouding, geborgen en overzichtelijk voor de groepen kinderen, maar geven door de doorzichten en verbindingen een heel open gevoel. De ruimtes zijn groter dan de normeringen uit de regelgeving eisen, zodat er meer ruimte is voor speel- en slaapplekken die op een ontspannen manier gecombineerd worden. Er is veel extra speel- en verblijfsruimte in de extra brede gangruimtes, die als volwaardige verblijfsruimte functioneren voor ouders en kinderen.

     

    ... EN FIJNE MATERIALEN

    Bijzonder meubel- en interieurwerk creëren accenten die aanleiding geven voor spel en fantasie, zonder dwingend te zijn. Er is veel gebruik gemaakt van naturel hout in verschillende tinten, zowel binnen als buiten is sprake van aanraakbare materialen, fijn om te voelen, mooi om te zien.

     

    DUURZAAM

    Het gebouw is zeer duurzaam en gezond uitgevoerd. Er is veel aandacht besteed aan een gebalanceerd ventilatiesysteem (met een WTW en luchtwarmtepomp) dat tevens koelt en verwarmt in aanvulling op de laagtemperatuur-vloerverwarming. Zo ontstaat een perfect binnenklimaat voor kinderen (die dicht op de vloer zitten, lopen, liggen en kruipen) en voor volwassenen die in het gebouw werken. Gewoon de ramen en deuren openen kan in alle verblijfsruimtes. De verbinding naar buiten is vanuit de lokalen heel belangrijk, in weer en wind wordt de voornamelijk groene buitenruimte met natuurlijke speelelementen namelijk gebruikt. Het dak is bekleed met mos-sedum en houdt het regenwater langer vast.

    De materialen waaruit het gebouw si opgebouwd en waarmee het is afgewerkt zijn waar mogelijk duurzaam geproduceerd en recyclebaar en vormen met elkaar een afgewogen palet van kleur en textuur.

    De eenvoudige en heldere structuur maakt het gebouw heel flexibel, veelsoortig gebruik is in de toekomst mogelijk zonder al te grote aanpassingen. Dat maakt dit gebouw in al zijn facetten duurzaam en toekomstbestendig.

     

Bureau Kroner architecten - Binckhorstlaan 299, 2516 BC Den Haag