TRANSFORMATION OF AN INDUSTRIAL BUILDING

Bureau Kroner's design for this location along one of the larger canals in Amsterdam is based on the concept of preserving the old, unused bookbinding factory. The basement and ground floor of the factory are re-used as parking facility, whereas the characteristic spaces facing the canal are transformed into lofts, some with added working space.

 

BOAT-HOUSES

The newly built part of the complex contains row housing and appartments, adjacent to a new internal square, and also offering beautiful vistas onto the canal.

Ten luxury city houses are situated directly onto the canal, constructed in a specially conceived typology with a split-level, creating space for an 'indoor' boat-house, allowing the owners to access the canal directly from out of their homes.

 

VARIETY OF HOUSING TYPES

A pleasant shared open space in the inner area of the building block serves as connection between the various parts of the complex.The variety of housing types gives the project a diverse and lively character, adding a new dynamic urban atmosphere to this old, former industrial neighborhood.

 

The project was nominated for the Amsterdam Architecture Prize in 2011 by ARCAM.

HOUSING COMPLEX ALONG THE CANAL

AMSTERDAM

 

Design for 71 dwellings in various types with parking facilities; partly newly built, partly in a former bookbinding factory

 

Client: De Principaal, housing corporation, Amsterdam

in collaboration with PFC2 Envelopment, developer, Amsterdam

Building contractor: Bouwbedrijf De Nijs, Warmenhuizen

 

Design: 2005 - 2008

Completed: 2011

 

Project team: Mark Graafland, Jaap Mittelhaeuser, Patrick Willemsen, Ellen de Boer, Ender Girgin, Emrah Sönmez, Floris Burgwal (Groot Partners, Alkmaar)

Bureau Kroner architects - Binckhorstlaan 299, 2516 BC The Hague, The Netherlands