VOORMALIGE BOEKBINDERIJ

Het plan voor hergebruik van de voormalige boekbinderij aan de Gillis van Ledenberchstraat en Kostverlorenvaart in Amsterdam gaat uit van het behoud van een groot deel van het gebouw van de boekbinderij.

 

AAN HET WATER

Kelder en begane grond worden ingezet als parkeervoorziening, terwijl de karakteristieke ruimtes aan de Kostverlorenvaart worden gebruikt als woon-werkruimtes, atelierwoningen en lofts.

Bij het hergebruik heeft de uitstraling van het bestaande pand als belangrijkste inspiratiebron gediend. Het karakteristieke beeld van de zware onderbouw die stevig langs de Kostverlorenvaart staat met een lichte opbouw uit latere jaren, is in het nieuwe ontwerp teruggebracht.

 

OPTIMAAL GEBRUIK VAN HET UITZICHT

Voor het hergebruik is de oude ongeisoleerde bakstenen gevel vervangen en de gehele bovenverdieping gesloopt. De gevelopeningen in de zware onderbouw zijn vergroot en ingevuld met volledig te openen vouwramen om de kwaliteit van de ligging aan het water en de orientatie op het zuidwesten optimaal uit te buiten. De bovenste lichtere bouwlaag is rondom voorzien van een glazen gevel, waarvan eveneens de ramen, nu zelfs over de volle hoogte van de woning, te openen zijn. De woonkamer wordt hier dan letterlijk een buitenkamer.

 

PADDESTOEL-KOLOMMEN

Binnen het gebouw is het authentieke betonnen casco met paddestoelkolommen en ruwe plafonds in zowel de garage als in de woningen bewust in het zicht gehouden als herinnering aan het oude industriele gebruik en als drager van de nieuwe identiteit.

> HERGEBRUIK / RENOVATIE

DE BINDERIJ - HERGEBRUIK INDUSTRIEEL COMPLEX, AMSTERDAM

 

Gillis van Ledenberchstraat en Kostverlorenvaart, Amsterdam

 

Ontwerp voor hergebruik van een voormalige boekbinderij, met 18 lofts en 5 woonwerkunits. Onderdeel van een wooncomplex met in totaal 71 woningen; deels nieuwbouw.

 

Opdrachtgever: De Principaal, Amsterdam i.s.m. PFC2 Envelopment, Amsterdam

 

Ontwerp: 2005 - 2008

Oplevering: 2010

 

Projectteam: Mark Graafland, Jaap Mittelhaeuser, Patrick Willemsen, Ellen de Boer, Solita Stucken, Floris Burgwal (Groot Partners, Alkmaar)

Bureau Kroner architecten - Binckhorstlaan 299, 2516 BC Den Haag