Stedenbouwkundige randvoorwaarden:

Minimaal 3 variabelen per zijde bouwblok -

(kapvorm, gevelopeningen, breedte, hoogte/diepte, materiaal, kleur, textuur, uitvoering)

Eenheid, variatie en flexibiliteit

Collectief particulier opdrachtgeverschap inzetten om studentenwoningen te realiseren. Concept-ontwikkelaar Bas Pickkers heeft CPO een stap verder gebracht: onder zijn begeleiding zijn vijf ouders van aankomende studenten in Utrecht de opdrachtgever voor vijf studentenhuizen, waarin naast hun zoon of dochter nog elf andere studenten een kamer kunnen huren en gezamenlijk een woonkamer en keuken delen.

CONCEPT:
De variatie in de gevel wordt puur door de verschillende gevelstenen en de expressieve textuur van de gevel bereikt.

OPVALLENDE GEVELDYNAMIEK:

verspringen van hoogtes

wisselen van dieptes

verschillende gevelstenen

golvend metselwerkpatroon

plattegrond begane grond:

gemeenschappelijke woonkamer

plattegrond verdieping:

4 studentenunits

FLEXIBELE TOEKOMST

Het casco is zodanig opgebouwd dat op eenvoudige wijze in de toekomst van elke verdieping een zelfstandig appartement kan worden gemaakt, of zelfs een volledig vierlaags herenhuis, met hetzelfde duurzame energiesysteem.

STUDENTENWONINGEN, UTRECHT

 

Ryelanden, Veemarkt

Utrecht

 

Vijf woonpanden voor studenten, in het kader van Collectief Particulier Opdrachtgeverschap

 

In opdracht van Studentengroepswoningen.nl, Utrecht

 

Bouwmanagement: Pickkers Consult, Utrecht

Aannemer: Plegt Vos, Vleuten

 

Ontwerp: 2016

Oplevering: 2017

 

Projectteam: Mark Graafland, Brim Vermeulen

 

foto's: ›› Teo Krijgsman en Bureau Kroner

 • ontwerpbeschrijving

  COLLECTIEF PARTICULIER OPDRACHTGEVERSCHAP

  Op het Veemarktterrein in Utrecht wordt een keur aan nieuwe woningbouw ontwikkeld en gebouwd. Het stedenbouwkundig plan biedt ruimte aan verschillende vormen van (collectief) particulier opdrachtgeverschap. Binnen het kader van kavelgewijze bebouwing is door Bureau Kroner in opdracht van Pickkers Consult een reeks van vijf woongebouwen neergezet, elk voor een andere eigenaar.

   

  EENHEID EN VARIATIE

  De stedenbouwkundig vastgelegde variatie per eenheid is verwerkt in een gevelconcept dat zorgt voor een duidelijk onderscheid tussen de gevels onderling, maar dat wel een evenwichtig gevelbeeld oplevert voor het geheel dat zal worden opgenomen in het totaalbeeld van het bouwblok.

   

  OPVALLENDE DETAILLERING

  Het verspringen in hoogte, het naar achteren plaatsen van twee van de vijf gevels, het toepassen van vijf verschillende gevelstenen en het realiseren van een golvend metselwerkpatroon dat verschilt per gevel, leidt tot een subtiele afwisseling van volumes en een mooie geveldynamiek.

   

  PREFAB ELEMENTEN

  Achter de gevels staan vijf identieke, op basis van prefab elementen gemonteerde woningen, die in vijf maanden tijd zijn gebouwd.

  De woning bestaat uit een begane grond met een grote woonkamer-woonkeuken (met brede buitenvensterbank) en drie verdiepingen met in totaal 12 studentenkamers van circa 14 m2. Toilet en douche worden per verdieping gedeeld.

  Op de kamers heeft iedereen een eigen wastafel. De woningen scoren een GPR van 8 en hebben een EPC van 0.

   

  FLEXIBEL VOOR DE TOEKOMST

  Het casco is zodanig opgebouwd dat op eenvoudige wijze in de toekomst van elke verdieping een zelfstandig appartement kan worden gemaakt, of zelfs een volledig vierlaags herenhuis, met hetzelfde duurzame energiesysteem. Maar de studentengroepswoningen zijn zeer populair; die transformatie wordt vooralsnog niet snel verwacht!

Bureau Kroner architecten - Binckhorstlaan 299, 2516 BC Den Haag