2001

GESCHIEDENIS VAN BUREAU KRONER

STARTSTIPENDIUM

Na afronding van zijn studie Bouwkunde in Delft in 1993, begon Mark Graafland zijn eigen bureau, met steun van een startstipendium van het Fonds voor de Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst.

Hij noemde zijn eenmanszaak GBAU: Graafland Bureau voor architectuur en urbanisme. Zijn eerste opdrachten bestonden uit een aantal grote particuliere opdrachten, een woningbouwproject in de Kloostertuin in Den Haag en een aantal stedenbouwkundige studies. Hij combineerde dit 5 jaar lang met een docentschap en de coördinatie van de opleiding stedenbouw aan de Hogeschool Rotterdam.

THEATER EN OPERA

Solita Stucken volgde na haar studie Bouwkunde in Delft een tweede-faseopleiding in scenografie en richtte, ook met een subsidie van het Fonds voor BKV&B haar eigen ontwerpbureau op voor theatervormgeving. Van 1995 tot en met 2007 maakte zij voor verschillende theater- en operagezelschappen in Nederland en Duitsland ontwerpen voor decors.

SAMENWERKING

Na een aantal succesvolle samenwerkingen onderling en met Buro Ovink, van stedelijk ontwerper Henk Ovink, besloten Graafland, Stucken en Ovink in 2001 de drie eenmansbedrijven samen te voegen tot een ontwerpbureau met meerdere disciplines.

Dat was de start van Bureau Kroner; architectuur, urbanisme, scenografie.

GROEI

Gevestigd aan het Hoge Zand in het Oude Centrum van Den Haag, groeide Bureau Kroner tot een team met 8 medewerkers.

In 2003 besloot Henk Ovink het bureau te verlaten voor een carrière bij grotere (overheids-)organisaties. Hij werkt inmiddels als Watergezant voor het Koninkrijk der Nederlanden. Henk onderhoudt nog steeds warme contacten met Bureau Kroner.

VOORMALIG PAKHUIS

Voor het groeiende team van Bureau Kroner voldeed de ruimte aan het Hoge Zand (in twee gekoppelde voormalige garageruimtes) niet meer, en in 2007 verhuisde het bureau naar de Spijkermakersstraat, nog steeds in het centrum van Den Haag.

Het pakhuis van de voormalige broodfabriek 'Summum' uit 1907 werd daarvoor verbouwd tot een licht en ruim kantoor, waar Bureau Kroner sindsdien zijn thuisbasis met een plezierige werksfeer heeft.

Bureau Kroner architecten - Spijkermakersstraat 101, 2512 ET Den Haag