De inpassing van het volume in de kerkruimte.

een bijzondere transformatie van een monumentale kerk

4 woningen in de voormalige Vredeskapel in de Archipelbuurt in Den Haag - een zorgvuldig ontwerp dat gebruik maakt van de bijzondere kenmerken van dit kerkgebouw uit 1880.

Op een bijzondere manier is een volume in de kerkzaal gehangen, vrij van de zijgevels, en zonder de monumentale ruimte te verstoren.

De karakteristieke boogramen zijn zorgvuldig gerestaureerd.

LUXE APPARTEMENTEN IN EEN VOORMALIGE KERK

 

Malakkastraat 1 - 3, Den Haag

 

Transformatie van de 'Vredeskapel' in de Archipelbuurt in Den Haag tot 4 luxe appartementen.

 

 

Opdrachtgever: Fourrent b.v.

Aannemer: Aannemingsbedrijf Bruijnes, Alphen aan den Rijn

 

Ontwerp / bouwvoorbereiding: 2016 - 2018

Oplevering: mei 2019

 

projectteam: Mark Graafland, Jaap Mittelhaeuser, Rick van Vliet

 

  • ontwerpbeschrijving

    Wonen in de Malakkakapel -

    een bijzondere transformatie van een monumentale kerk.

     

    De Malakkakapel in de Archipelbuurt is in 1880 gebouwd als kerkzaal voor de militairen van de Alexanderkazerne. Later werd de kerk gebruikt door de Nederlandse hervormde gemeente.

    De neoclassicistische architectuur is aan de buitenzijde mooi in stand gebleven, de kerk is dan ook geclassificeerd als rijksmonument. Het interieur van de kerk is in de loop der jaren wel volledig veranderd waardoor er minder waardevolle elementen zijn overgebleven.

     

    Inmiddels stond de kerk al enkele jaren leeg en werd er gezocht naar een goede herbestemming.

     

    HERBESTEMMING

    Bureau Kroner heeft in opdracht van de nieuwe eigenaren een plan gemaakt dat de monumentale buitenzijde van de kerk volledig respecteert. Zonder ingrepen in de gevels zijn er vier woningen in de kerk gerealiseerd. Het oorspronkelijke roosvenster is zelfs weer in de oude glorie hersteld; dit was jarenlang dichtgezet vanwege het orgel dat ervoor was geplaats in de jaren ’50.

    In nauw overleg met de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed is een zorgvuldig renovatieplan gemaakt voor de kappen die er slecht aan toe waren en voor de wanden en de kozijnen van de monumentale gevels; om met behoud van de monumentale kwaliteit en uitstraling wel het comfort en de wettelijk vereiste isolatie te kunnen realiseren die aan hedendaagse woningen worden gesteld.

     

    monumentale ruimtelijkheid

    In de achtergelegen kosterswoning en de sacristie zijn een studio en een bovenwoning gemaakt. Die worden langs de zijkant van de kerk via de oorspronkelijke deur van de kosterswoning ontsloten.

    De kerkzaal is in tweeën gedeeld waarbij op een bijzondere manier een volume in de kerkzaal is gehangen, vrij van de zijgevels, waarin zich de slaapkamers en voorzieningen van de woning bevinden. De monumentale ruimtelijkheid van de volledige kerkzaal wordt benadrukt door spiegels die van vloer tot plafond lopen en de symmetrische kerkzaal in zijn geheel laten zien.

     

    De begane grond blijft hiermee volledig open: een loft-achtige ruimte waarin je de hoogte van de kerkzaal nog steeds voelt en ziet doordat de hoge ramen en het plafond vrijgehouden zijn van de structuur die in het midden van de kerk is geplaatst.

    In die min of meer gesloten door bevinden zich ramen die het licht van de kerkramen tot in de slaapkamers laten komen. In het dak zijn twee openingen gemaakt die kleine patio’s vormen waardoor frisse lucht en licht van bovenaf binnekomen.

     

    De slaapkamers, badkamers en patio’s zijn meer teruggetrokken ruimtes in het hart van de kerk; meditatieve rustige ruimtes, passend bij de sfeer en de intimiteit van het wonen in een oude kerk.

    Hoewel de woningen geen tuin of grote buitenruimtes hebben, bieden ze heel specifieke ruimtelijke kwaliteit en maken ze een bijzondere manier van leven mogelijk; midden in de levendige stad en de plezierige Archipelbuurt, een zee van rust en ruimte.

     

     

Bureau Kroner architecten - Binckhorstlaan 299, 2516 BC Den Haag