ANALYSE EN ADVIES

Bureau Kroner heeft door de jaren heen veel ervaring opgedaan op het gebied van de vormgeving en inrichting van ruimtes voor ouderen met dementie, met als specifiek doel het bevorderen van beweging door architectonische ingrepen.

 

Daarom vroeg WoonZorgcentra Haaglanden Bureau Kroner om een analyse van de huidige situatie van de PG-afdeling van hun verzorgingshuis Prinsenhof in Leidschendam, gekoppeld aan een advies voor verbeteringen.

Aan het einde van deze gang is niets aantrekkelijks om naar toe te willen lopen

Een deur met uitzicht naar de tuin, die altijd op slot zit: frustrerend.

Welke plekken zijn licht of donker?

Maakt dat de situatie helderder of juist niet?

PRIKKELS, LICHT, LOOPROUTES

Na het opnemen van de bestaande situatie, en gesprekken met diverse verzorgenden, werden de bevindingen in kaart gebracht. Knelpunten en aandachtspunten werden aangegeven op schematische plattegronden, maar ook de verdeling van prikkels: van onrustige tot kalme, saaie of onduidelijke plekken in het gebouw.

Hoe ga je om met prikkels?

Rust of onrust?

EEN BETER EVENWICHT

Door simpele ingrepen, waar geen ingrijpende of kostbare verbouwingen voor nodig zijn, is de afdeling een stuk logischer, overzichtelijker en stimulerender te maken voor de bewoners.

Er is een rondgaande wandelroute, die van punt naar punt gaat met overal iets te zien of beleven, en er is een prettig evenwicht tussen 'actieve' en rustige ruimtes, waartussen de bewoners kunnen kiezen naar gelang hun stemming.

Onduidelijke, verwarrende of frustrerende plekken zijn verborgen of aangepast.

Er is meer aandacht voor een duidelijk tijdsritme door de dag heen, en de relatie met buiten is geoptimaliseerd, met twee toegankelijke en attractieve binnentuinen.

AANBEVELINGEN

ADVIES T.B.V. BEWEGINGSSTIMULERING VOOR EEN VERZORGINGSHUIS

 

Analyse en advies voor het stimuleren van bewegen voor de bewoners van de BOPZ-afdeling van verzorgingshuis Prinsenhof in Leidschendam.

 

In opdracht van Woonzorgcentra Haaglanden, locatie Prinsenhof, Leidschendam

 

Analyse en advies: 2016

 

 

projectteam: Mark Graafland, Solita Stucken

Bureau Kroner architecten - Binckhorstlaan 299, 2516 BC Den Haag